Сряда, Октомври 23, 2019

Извън болницата

Като добра практика от България представиха Дневният център за деца с увреждания от Свищов на международен форум в Германия. Социалната услуга е избрана сред всички подобни в страната от Националното сдружение на общините в Република България, поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на ДЦДУ Теменужка Тодорова. Тя допълни, че срещата, организирана от УНИЦЕФ, е била в Кьолн, Германия. Мотото на събитието е било „Градове с грижа към децата“. Основната му цел е представяне и обсъждане на различни подходи за подобряване правата на децата чрез поемане на ангажименти на местно ниво, както и идентифицирането и обмен на добри практики. „Аз съм изключително щастлива, че НСОРБ, заедно с УНИЦЕФ, избраха да представят нашият дневен център от всички услуги, които се предоставят на територията на България. За тази цел ние подготвихме подходящ материал, който да бъде презентиран пред участници от над 60 държави и съответно над 200 общини.

 Експертиза доказва, че лекарят е записвал в медицинската документация, че е извършил сложни операции, които не е правил
Лекар, уличен в източване на Здравната каса и фалшифициране на документи, беше повишен в национален консултант по очни болести. Това разкри разследване на журналиста Васил Иванов. Става дума за доцент Борислав Кючуков, шеф на очната клиника в ИСУЛ, срещу когото и в момента се води разследване от прокуратурата и ГДБОП.

Проверка на Здравната каса, разследване на прокуратурата и ГДБОП уличи доцент Кючуков, че е източил 300 000 лева от здравните ни осигуровки за период от 3 години. Експертиза доказва, че лекарят е записвал в медицинската документация, че е извършил сложни операции на всички 860 пациенти, които са отишли в клиниката за рутинната процедура - премахване на перде. За рутинната процедура Здравната каса заплаща 360 лева, а за написаните от Кючуков усложнения – двойно повече-700 лв.

Предоставяме на вашето критично и аналитично мислене статия от в. "Сега" без редакторската ни намеса :

НАП подвела Горанов в официален отговор на депутат за подоходните данъци.
Напълно неверни данни е предоставил финансовият министър Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол за броя на хората, заплатили данък върху доходите през 2018 г.

На въпроси на депутата от БСП Димитър Данчев Горанов отговаря писмено в началото на октомври. Според тях 1 494 883 българи са декларирали годишен доход равен или по-малък от 6720 лв. за миналата година, което е равно на 560 лв. на месец - колкото е минималната работна заплата в момента. Те са платили общо 515 594 лв. подоходен данък. В същото време, според справката, 192 985 души са получили доход, надвишаващ 108 хил. лв., или повече от 9000 лв. на месец, а дължимият налог е 962 819 лв.

 Началникът на Клиниката по кардиохирургия при УМБАЛ „Света Марина“ проф. Пламен Панайотов стана Лекар на 2019 г. Призът му беше връчен от председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров .
За “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ беше отличен Проф. Юлиян Райнов, ръководител на Клиниката по хематология към ВМА. Наградата за млад лекар „Ти си нашето бъдеще“ получи  д-р Явор Асьов, ендокринолог от Александровска болница и част от екипа на центъра по бариатрична хирургия в лечебното заведение.
Отличени за развитието и прилагане на иновативна медицина и уникални техники са проф. Диян Енчев ортопед травматолог в УМБАЛСМ „Пирогов“ и проф. Ивайло Търнев, началник на Неврологичната клиника към УМБАЛ „Александровска”. 

За това предупреждава доклада на Държавната агенция по безопасност на движението (ДАБД). Според експертите съществуващите спешни отделения не са добре обезпечени кадрово, технологично и финансово. Има и сериозен дефицит на лекари. Ако времето за казване на първа помощ бъде намалено от 25 на 15 минути жертвите може да намалеят с една трета, тъй като в голяма част от случаите, смъртта настъпва в първите минути след инцидента.

 Според данните оповестени на пресконференция по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора, 387 българи са станали жертви на трафик за първите 9 месеца на тази година
258 от нашите сънародници са трафикирани с цел развратни действия, 56 с цел принудителен труд, а 51 бременни жени с цел продажба на новородено.

11 800 души с увреждания са започнали работа от началото на годината, като 3 900 от тях работят на първяичния пазар на труда. Това съобщи Вяра Никова представител на Агенция по заетостта по време на Национална конференция по трудова заетост за хора с увреждания (с приоритет епилепсия), организирана от Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) по проект „Равни шансове за подкрепа на деца и лица с епилепсия и техните семейства”, подкрепен от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.
Тя призова хората с увреждания да се обръщат към бюрата по труда.

17 октомври в навечерието на Деня на българския лекар Български лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2019 г.

Званието „Лекар на годината 2019“ получи проф. Пламен Георгиев Панайотов.

Проф. Панайотов е началник на Клиниката по кардиохирургия в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна, преподавател в Медицински Университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Първите стъпки в хирургията проф. Панайотов прави в Института за спешна медицинска помощ „Пирогов“. Работил е в Клиниките по кардиохирургия в „Болница Лозенец“ и в Националната кардиологична болница. Той е от онези медици, които заминават да работят в чужбина – Кувейт, но се връщат в България. През 2005 година проф. Панайотов става част от екипа на новата клиника по кардиохирургия в Университетската болница „Св.Марина“ – Варна, а през 2008 г и нейн ръководител.

Незрящи деца и възрастни от Варна предстои да се включат в два поредни дни в „Голямото брайлово четене“, инициатива, посветена на 210 години от рождението на Луи Брайл, създателят на азбуката за незрящи. „Идеята е да се възкреси отново значението на този шрифт“, обясни в интервю за Радио „Фокус“ – Варна председателят на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, Спас Карафезов.
Днес подобна инициатива ще се проведе и в културния дом на Съюза на слепите на улица „Петко Стайнов“ №3. Началото ще бъде дадено от 11.00 часа. В четенето могат да се включат незрящи от всички възрасти.

Log in or Sign up