Сряда, Април 08, 2020

spane rabotaУчените отдавна са установили, че сънят консолидира получената по време на будно състояние информация.
Изследователи от Университета в Берн в Швейцария установили, че ученето може да се осъществи и по време на дълбок или бавно-вълнов сън. В едно изследване, което публикувано в списание Current Biology, те показват как асоциациите с нови чужди думи могат да се запаметят по време на определени фази на бавно-вълновия сън.

Авторите на изследването отбелязват, че мнозина смятат, че е невъзможно ученето да се осъществи по време на сън, защото "по време на сън липсва осъзнато възприятие" и необходимата мозъчна активност.
Изследователите бяха заинтригувани от въпроса: Ако състоянието на съня укрепва "наученото през деня в паметта", тогава защо по време на сън да протече обратния процес и добито познание да се реализира, когато човек премине в будност?

Използвайки електроенцефалограми (ЕЕГ), те са регистрирали мозъчната активност на 41 здрави доброволци-мъже и жени, по време на сън с различни тестове на паметта.

По време на сън доброволците са носели слушалки, чрез които изследователите им пускали записи на говор, съдържащ двойки от думи. Те съчетали такива двойки от думи, едната от които била позната дума на местния език, а другата измислена (псевдодума).
Например, те сдвоили думата "къща" с псевдодумата „туфър”. В друга двойка сдвоили познатата дума „корк“ с псевдодумата „арил”.
След съня доброволците преминавали тест. Тестът представлявал прочитане на случайни псевдодуми, които са им били казвани по време на съня. За всяка от тях те е трябвало да кажат дали обектът, за който се отнася описаната дума може да се вмести в кутия за обувки или не.

Резултатите показвли, че класификацията на размерите на псевдодумите е по-добра от случайното разпределение, а най-висока е когато втората дума е била казана по време на бавно-вълновата фаза от съня.
Бавно-вълновият или дълбокият сън е най-благоприятният етап за консолидиране на спомените, които се формират в периода на будност.
Тъй като мозъкът навлиза в забавен сън, неговите клетки постепенно синхронизират дейността си. Те попадат в модел, който се редува на всеки 0,5 секунди между кратки периоди на универсална дейност и бездействие. Периодите на активност се появяват като пикове на ЕЕГ.
Изследователите открили, че доброволците кодирали връзката между казаните по време на съня позната дума и псевдодумата при две условия:
Първото условие било повторението на двойката думи, а второто условие било, че акустичното представяне на втората дума трябва да съвпадне с активната фаза на бавно-вълновия сън.

С други думи, доброволците са били по-способни правилно да класифицират „туфър“ като твърде голям, за да се постави в кутия за обувки, ако са чували думата „къща-тофер“ няколко пъти, а втората дума се е случила, докато мозъчните им клетки са били в активна фаза на бавно-вълнов сън.

Авторът на първото проучване, Марк Цюст, казва, че също така е забелязал, че извличането на думи, научени от съня, по време на теста съвпада с активността в хипокампуса и езиковите области на мозъка. Хипокампусът играе ключова роля в паметта и ученето.

Това са същите мозъчни области, които са активни, когато учим по време на будност. Тези мозъчни структури се явяват посредници при формирането на паметта независимо от преобладаващото състояние на съзнанието - по време на дълбок сън, или съзнателно по време на будност.
Източник: Medical news Today

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up