Събота, Юли 11, 2020
В Южна Корея тестват в колата - бързо, масово и безплатно

Могат да ви тестват, дори без да слизате от автомобила. Ако минете през центъра за тестване COVID-19 в Южна Корея, ще забележите, че процедурите за безопасност се простират чак до климатика на вашия автомобил. Ще бъдете посъветвани да натиснете бутона за рециркулация, така че ако сте болни, да задържите патогените вътре в автомобила и да предпазите от заразяване с медицинския персонал, който прави тестовете.

 

Тестът отнема най-много 10 минути. Резултатите ви се представят, обикновено на следващия ден по електронната поща. Всичко е безплатно за гражданите - заплаща се от правителството.

Преминаването през такива центрове помогна на Южна Корея да извърши най-бързите и най-обширни тестове. И макар че никой не твърди, че Южна Корея е победила огнището, експертите потвърждават, че акцентът върху тестването намалява броя на заразените и на смъртните случаи.
„Мисля, че подходът ни беше правилен“, казва професор Лий Хюкмин от Медицинския колеж на Йонсейския университет в Сеул. "Ще продължим да наблюдаваме спорадични инфекции", прогнозира той. "Ситуацията в Дегу, епицентърът на огнището, се стабилизира."

Южна Корея има около 8000 инфектирани. Италия и Иран я изпревариха тази седмица, като страните с най-много случаи извън Китай. Новите случаи на Южна Корея постепенно намаляват от края на миналия месец. За първи път след 20 януари броят на излекуваните пациенти в петък, 13 март – 510 е повече от 110-те нови случая.

Нация от 51 милиона души население Южна Корея тества с дневен капацитет 15 000.
Агресивното тестване в Южна Корея направи ненужно блокирането на градове и области, до които Китай и Италия прибягнаха, въпреки че здравните служители настояват, че всички възможности остават на масата до справянето с епидемията.

"Много по-добре е да се тества и след това да се постави карантина на конкретен човек, отколкото да се блокира цялата страна или в цялата провинция, което не позволява на вируса да напусне провинцията, но всъщност не прави по-малко вероятно провинцията да има висока степен на зараза", казва Ерик Фейгл-Динг, старши сътрудник във Федерацията на американските учени във Вашингтон, окръг Колумбия, и епидемиолог от училището за обществено здраве в Харвард Чан.

Той изтъква, че капацитетът за тестване не е свързан само с получаване на достатъчно комплекти за тестване. Това изисква инвестиции в сложна инфраструктура за здравеопазване, включително лабораторен хардуер и техници за анализ на проби, логистика, за да се поддържат доставките и информационни технологии за да се предоставят данните. Всяко препятствие или недостиг на някои от тези елементи, може да струва време и да доведе до повече инфекции и смърт.

"За да може Корея да извърши всички тези тестове, тя трябваше да изгради целия си капацитет", казва Фейгл-Динг. Той заключава: "Мисля, че Корея свърши чудесна работа." За разлика от тях, добавя той, "САЩ не са го направили".

Южна Корея научи много от своите уроци по трудния начин - като не разполагаше с достатъчно ресурси, за да се справи с предишни епидемии, по-специално избухването на MERS през 2015 г.
По онова време Корейските центрове за контрол на заболяванията или KCDC бяха единствената институция, оторизирана да прави епидемиологични изследвания.

Проблемът, казва Лий Хюкин от университета на Йонсей е, „че в Южна Корея частните институции представляват 90% от медицинската система и 90% от нашия капацитет за тестване“, особено лаборатории за анализ на проби.

Сега, според него, публичният и частният сектор си сътрудничат по-ефективно, като се обединяват в доброволно сътрудничество. И KCDC се реорганизира, за да реагира по-ефективно на епидемиите, включително изгради клон, който специално отговаря за тестване и диагностициране на инфекциозни заболявания.

Медицинският сектор излезе с иновации, като например закрити съоръжения, които опростяват отнемащия време процес на защита на медицинските работници от инфекция.

Д-р Лю Джихун, който е на обедната си почивка в палатка до един от четирите центъра за тестване, управляван от общинските власти в Сеул, също е работил в закрити тестови съоръжения.

„Отнема най-малко 10 минути, за да дезинфекцирате чакалнята между посетителите“, обяснява той. Когато посетителите стоят в колата си, „този процес не ни трябва“.

Тестването в собствената ми кола "ме кара да се чувствам по-удобно и безопасно", казва Ким Су-джонг, докато излиза от центъра след тест.

Един тестов център в Сеул се състои от четири офиса, подобни на ремаркета, с бели сенници отпред. Лекарите с пълни защитни костюми и очила мерят температурата на водача с термокамера и раздават въпросник за попълване. Ако имате температура или по мнението на лекаря, може да сте били изложен на риск от заразяване, в зависимост от това къде сте били или с кого сте се свързали, отговаряте на условията за тест. Тества се само водачът на превозното средство.
Лю Джион казва, че в центровете за тестване от автомобил той може да тества 10 души на час - приблизително удвоява това, което може да направи в закрита лаборатория.
Източник: www.npr.org

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up