Неделя, Април 05, 2020
Уникална по рода си операция извършиха в Плевен

 

79 годишният мъж от силистренското село Ножарево стана първият пациент у нас с изцяло ендоскопска реконструкция на митрална клапа. Операцията е извършена в плевенската кардиохирургия, като е направен само 3-сантиметров разрез. Плевенските кардиохирурзи прилагат реконструкция на митралната клапа чрез имплантиране на изкуствени хорди и стабилизиране на клапния пръстен.


Новото в тази реконструкция е, че операцията е направена през много малък разрез. Пациентът още на първия ден е раздвижен.- каза д-р Петър Узов, началник на отделение по сърдечна хирургия. Със запазване на собствената клапа на пациента е избегнато приемане на медикаменти, разреждащи кръвта, които са необходими при поставяне на изкуствена клапа.
Чуждият материал е сведен единствено до конците, които са необходими за възстановяване на клапата. При подобна изцяло ендоскопска интервенция пациентът се възстановява значително по-бързо и по-безболезнено, обясниха от здравното заведение.
Пациентът казва, че се чувства добре : Малко остана да умра. Аз бях много зле. Оперираха ме и сега толкоз съм добре, много съм доволен и всеки ден с колелото 10 километра минавам.- споделя Али Сали.

IИзточник: БНТ

 

Одобрявате ли заповедта да се носят маски?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up