Събота, Септември 19, 2020
Изследователи научиха плъхове да шофират за да изследват психични заболявания

 

Изследователи от университета в Ричмънд научиха плъхове да шофират, за да могат да наблюдават как сложните задачи влияят на хормоните, които предотвратяват психичните заболявания


Групата се състои от 17 плъха, някои от които отглеждани в лаборатория, а други в среда близка до естествената. Свободно отглежданите животни са се научили да шофират по-бързо от другите, но при всички изследванията са показали по-високи нива на анти-стресовия хормон дехидроепиандростерон, което според учените може да бъде свързано със задоволството от научаването на ново умение.
Водещият на изследването д-р Кели Ламбърт казва, че плъховете се чувстват по-спокойни по време на задачата и това може да помогне за разработването на нефармацевтични лечения на психични заболявания.
За да управлява колата, плъхът трябва да седне на алуминиевата плоча и да докосне медната жица. Тогава животното може да избере посоката, в която иска да пътува.
След месеци тренировки, плъховете са се научили не само как да се движат, но и как да променят посоката.
Според д-р Ламбърт откритията могат да се окажат полезни за бъдещи изследвания за лечение на различни психиатрични състояния.
"Няма лечение за шизофрения или депресия и трябва да наваксаме", казва тя.
"Мисля, че трябва да разгледаме различни видове животни и различни модели задачи, и да погледнем сериозно на факта, че поведението може да промени неврохимията ни."
Източник: BBC; CNN

 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up