Събота, Март 28, 2020

Най-често ракът на простатата се открива при профилактични прегледи, но и различни неразположения отвеждат мъжете в кабинета на уролога. Практиката показва, че от рак на простатата заболяват все по-млади мъже.

У нас вече са налични всички най-съвременни средства за диагностика и лечение, посочи доц. Марин Георгиев:

„Това са минимално инвазивните методи. Това лапароскопската и най-вече роботизираната просатектомия, която се извършва с робот, понижават ракообусловената смъртност до 20-30 процента. Разбира се ранното откриване намалява риска от това пациентът да бъде в напреднал метастатичен стадий, където и разходите са неимоверно много повече“.

Сега здравната каса плаща за изследване с PSA туморен маркер на мъже над 50 години и то веднъж на 2 години, което е крайно недостатъчно. И нито лев за оперативно премахване на простатната жлеза.

„Съвременните минимално инвазивни методи за лечение на рак на простатата не се покриват от касата. Българският мъж е лишен от тази възможност. Той трябва да доплаща около 5000 за роботизираната операция и около 2500 за лапароскопската.“

Годишно у нас се диагностицират между 2500 и 3000 пациенти с рак на простатата и се извършват около 500 високотехнологични операции на обща стойност около 3 милиона лева. Сумата е нищожна за мащабите на една държава, а ефектът е много сериозен, коментира доц. Красимир Янев - хирург в Александровска болница:

„Не става дума за милиони, просто сумата е смешна за една държава като нашата, а е необходима такава подкрепа в името на българския мъж. Да има той равен достъп до съвременно високотехнологично лечение“.

За сравнение операция на простата с робота „Да Винчи“ в Германия струва 15 000 евро, във Франция - 20 000, а в Швейцария - 50 000 евро. У нас високотехнологични операции се извършват в две частни клиники в София и в една в Плевен. Добрата новина е, че с пари от бюджета ще бъде доставена роботизирана система „Да Винчи“ в Александровска болница.

Хванат в начален стадий ракът на простатата се оперира и пациентът може да се излекува напълно.

Повече по темата чуйте в аудиото:

Източник: бнр

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up