Събота, Март 28, 2020

Екип от специалисти в болницата UPMC Magee-Womens и детската болница на UPMC в Питсбърг са извършили първата вътрематочна операция за затваряне на отворена неврална тръба в бебе, месеци преди раждането.

firsteverinu
 Бебето е било диагностицирано със спина бифида -  вроден дефект, при който се ражда с отвор в гръбначня канал, защото горната кост, мускулите и кожата не се образуват правилно по време на развитието, причинявайки умерено до - тежки физически увреждания. Има няколко вида spina bifida, а бебето в случая е диагностицирано с myelomeningocele - най-сериозната форма на спина бифида.

Спина бифида засяга около 1500 бебета, родени всяка година в Съединените щати. В детската болница на UPMC лекарите затварят дефекти като този при 10 до 20 кърмачета всяка година след раждането.

През януари 2019 г. интердисциплинарен екип от майчино-фетален лекар, акушерска анестезиология, неонатология и педиатрични специалисти по неврохирургия от UPMC Magee и UPMC Children извършиха и подпомогнаха  сложната операция на Mullen и нейното тогава неродено бебе, което било в  25та седмица.

"Тази операция е рискована, но изследванията показват, че бебетата, които са затворени в утробата, имат по-добри неврологични резултати от бебетата, лекувани след раждането", казва Стивън Емери, директор на Центъра за иновативни интервенции на плода UPMC Magee.

Рандомизирано контролирано проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, показа, че в сравнение с хирургията след раждането, хирургията на плода е довела до подобряване на функцията на краката и е намалила наполовина риска от хидроцефалия - натрупване на течности в мозъка - често усложнение на спина бифида.

„Възможността за извършване на тази вътрешноматочна операция предлага много ползи за бебето, но едно от най-важните е подобряването на шансовете на едно дете да ходи самостоятелно”, казва д-р Стефани Грийн.

Два месеца след пренаталната хирургия бе родено момиченцето на Мълен, Емери Грийн Мълън, кръстена на водещите хирурзи.

"Нашите първоначални тестове показват, че Емери има почти напълно нормална функция на краката. Може да отнеме до една година, за да се изключи хидроцефалията, но имаме големи надежди. Неврологичният резултат определено е по-добър, отколкото ако операцията й е направена след раждането", добави Грийн

"Бременните жени, диагностицирани с фетална спина бифида, биха могли да бъдат кандидати за вътрешноматочната процедура ", добави Емери, доцент по акушерство, гинекология и репродуктивни науки, отделение за ултразвук и майчина-фетална медицина, UPMC Magee. "Ние сме развълнувани и горди, че сега предлагаме тази услуга на пациентите, живеещи в западните райони на Пенсилвания и три държави."

"За да бъда първият пациент в Питсбърг, надявам се майките да научат за моята история и надеждата за бъдещето на Емери и ако те са в същото положение като мен, ще знаят, че има възможност и тя е близо до дома," - каза Алели Малън. - Благодаря на д-р Емери, д-р Грийн и на целия екип за това, което направиха за Емери и нашето семейство.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up