Сряда, Април 08, 2020

Нервните клетки, или невроните – специфично „работните клетки“ замесени във вървенето, дишането и дъвченето- могат да се приспособяват към промени в тялото, но никога не спират да работят, освен ако няма фатално нараняване. Досега не е било ясно какво точно сигнализира невроните да поддържат нормална дейност.
В ново проучване , учени от Университета Мисури са открили, че собствения електрически заряд на неврона, може да индикира дали неврона функционира нормално. 

„Телата ни нямат централна система за контрол, която да съобщава на индивидуалните неврони, че функционират нормално, поради което невроните разчитат на собствени електрически сигнали, за да следят състоянието си“, казва Дейвид Шулц, професор по биологични науки в Университета Мисури.
„Без този електрически заряд, клетката не може да разбере дали функционира правилно, а това може да доведе до проблеми, които предизвикват спазми и гърчове. Това откритие може да повлияе на намаляването и дори отстраняването на симптомите при хора с неврологични разстройства, като множествена склероза, епилепсия и увреждания на гръбначния мозък,TTXИзолираните неврони бяха подлъгани с информацията, че функционират нормално, използвайки компютърен механизъм, който да възпроизведе техният „нормален сигнал“ , казва Шулц. „Когато ги подлъгахме видяхме няколко промени в клетките, които демонстрират, че те отчитат всичко като нормално. "Авторите установяват, че физиологичната активност на електрическия заряд - независимо от всички известни форми на синаптична и невромодулаторна обратна връзка - поддържа повечето канални mRNA връзки, докато метаботропните влияния могат да играят относително по-малка роля. По този начин връзките между йонните канали, необходими за поддържане на невронната идентичност, са активно и непрекъснато регулирани, поне отчасти на нивото на каналната иРНК чрез обратна връзка от мембранното напрежение.

Тези открития могат да информират бъдещите проучвания при хора с увреждания на гръбначния мозък, множествена склероза и епилепсия.

 Източник: ScienceMission; MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up