Събота, Юли 11, 2020

МЕДИЦИНА и ИНОВАЦИИ

Екип американски учени предлагат нов подход за скрининг на рака на дебелото черво с домашни тестове в условията на пандeмията COVID-19, съобщава списание The Lancet.

Данните от последното десетилетие сочат, че Gardasil, ваксината срещу Човешкия паиломен вирус (HPV), може да спре развитието на рак на гърлото, но до този момент лекарството не беше получило одобрение от Администрацията по храните и лекарствата(FDA) за тази употреба и не беше ясно дали това ще стане някога.

В петък FDA даде това одобрение за най-новата версия на ваксината -Gardasil 9, за да предотврати рак, който засяга 13 500 американци годишно. Решението бе обявено от производителя на Gardasil, Мерк.

У нас се изговори и изписа много за тестването за коронавирус. Въпреки това систематизирана информация за вида, начина на прилагане и ефективността на провежданото тестване на хората липсва. Под силен публичен натиск, НОЩ започва да съобщава броя на направените RT-PCR тестове, но тази информация е крайно недостатъчна за да се направи оценка на епидемичната ситуация в страната. Ние не знаем например когато ни съобщят, че са направени 1000 теста, дали са направени на 1000 души по един или на 500 по два.

Учени в Швеция се надяват алпаката Тайсън да им помогне да разработят ваксина срещу новия коронавирус, пише БТА.

След като инжектирали Тайсън с вирусни протеини в Германия, учените от института "Каролинска" са изолирали миниатюрни антитела, наречени нанотела от кръвта му, които се свързват със същата част от вируса, като човешките и могат да блокират инфекцията, посочва Ройтерс.

COVID-19 причинява поне 10 пъти повече смъртни случаи от типичния сезонен грип, според авторите на анализ, публикуван в четвъртък от JAMA (Journal of American Medical Association) Internal Medicine.
Използвайки статистически данни от Worldometer.info, за да направят свое проучване, изследователите отбелязват, че болестта, причинена от новия коронавирус, SARS-CoV-2, е причинила 15 455 смъртни случая в Съединените щати през седмицата, завършваща на 21 април и 14 478, една седмица по-рано.

Уникалната за България операция, която обичайно се извършва отворено и отнема дълго време за възстановяване, бе осъществена от екип, воден от д-р Лъчезар Танчев и доц. Веселин Маринов в болница "Токуда"

Пациентката е с четвърта степен на затлъстяване и страда от придружаващи заболявания на

Водещият изследовател, наблюдаващ клинично изпитване за ваксина за новия коронавирус, заяви, че учените няма да знаят окончателно дали някоя от ваксините работи за предотвратяване на инфекция преди април или май следващата година.

Министерството на здравеопазването отложи с още две години въвеждането на адаптиран вариант на Австралийската класификация на медицинските процедури.
През 2011 година, България купува лиценза и правата на ползване на Австралийската кодираща система AR-DRG, ведно с лицензни права за софтуер. За разлика от МКБ, тя се основава на групиране на данни на диагнози и процедури. Целта на покупката е цялостна смяна на системата за кодиране и въвеждане Австралийската кодираща система.

Надеждите, че тестовете за коронавирусни антитела могат да помогнат на Обединеното кралство да прекрати блокирането, бяха разколебани, след като Световната здравна организация постави въпроса, дали същите дават гаранция за имунитет.

Log in or Sign up