Събота, Юли 11, 2020

speshno otdВ дъното на класацията остават УМБАЛ „Св.Иван Рилски“, Ортопедията в Горна баня
и Болница „Лозенец“, сериозен проблем остава психиатричната спешност

Бившата Окръжна болница на София – днес УМБАЛ „Света Анна“ държи абсолютен рекорд за миналата година по броя на хоспитализираните пациенти, докарани от „Спешна помощ“. Това показва справка, предоставена на „Право и здраве“ от ЦСМП – София. От нея става ясно, че в „Св.Анна“ през 2018 г. са били приети за лечение 8504 болни с всякаква спешна патология – хирургична, неврохиругична, травматологична, неврологична, сърдечно-съдова, акушеро-гинекологична и по този показател лечебното заведение изперварва

традиционно смятаната за лидер в спешността болница „Пирогов“, която е приела 8109 пациенти, докарани с линейка от екипите на ЦСМП.

 

Статистиката на „Спешна помощ“ показва категорично разместване на болниците, осигуряващи денонощна спешна помощ на столичани и гости на столицата. УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се позиционира на трето място с 3266 спешни хоспитализации, като изпреварва рязко ВМА с нейните 1790 спешни приема и УМБАЛ „Александровска“ с 673 пациенти, приети по спешност. Традиционно висок се запазва броят на спешните хоспитализации в Националната кардиологична болница – през 2018 г. там са получили спешно лечение 2821 пациенти. За сравнение – Университетската болница „Св.Екатерина“, която е със същия специализиран профил, е лекувала само 258 спешно болни.

Сред частните болници лидер по брой на приети спешни пациенти е УМБАЛ „Софиямед“ с 1210 хоспитализации, следвана от „Токуда“ - с 804, Болница „Сердика“ - със 136 спешни хоспитализации и Сити Клиник – със 109.

Някъде в средата се позиционират и общинските многопрофилни и специализирани АГ болници, в които броят на спешните хоспитализации се движи от няколко десетки до няколкостотин. Все пак заслужава да се отбележи относително високия брой хоспитализирани пациенти – 1124 във Втора градска болница, на фона на само 53 в Четвърта градска болница. Също така данните показват, че общият брой на пациентките приети по спешност на лечение в Първа и Втора АГ болници е 284 и се доближава до този на приетите по спешност в САГБАЛ „Майчин дом“, където те са били 337.

Дъното на класацията също дава повод за интересни изводи. Една от най-големите университетски болници в столицата – УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ не е хоспитализирала нито един спешен пациент през 2018 г., а славещата се с добри традиции в миналото Ортопедична болница в кв. Горна баня – СБАЛОТ „Проф. Бойчо Бойчев“ е приела по спешност само един болен. За сравнение – Частната ортопедична болница „Витоша“ е приела и лекувала по спешност 137 пациенти.
Само два спешни приема отчита частната МБАЛ „Надежда“, един спешен случай е приела частната болница „Вита“. Със скромните 59 спешни пациенти почти в края на подреждането се оказва и Университетската болница „Лозенец“, бивша правителствена.

„Правилото, към което се придържаме, е да закараме пациента в най-близкото лечебно заведение, което има ресурса да окаже необходимата конкретна медицинска помощ“, коментира по този повод говорителят на ЦСМП – София Катя Сунгарска. Тя поясни, че в началото на всяко дежурство болниците подават към центъра информация за това в кои отделения няма свободни легла.

„Затова понякога няма как да караме в наистина най-близката болница, защото ако в този момент в нея няма свободно необходимото легло в конкретното отделение, пациентът се кара в следващата най-близка болница. Друг фактор са предпочитанията на болния или близките му. Много хора искат да бъдат закарани в определено болнично заведение, защото там имат познати, там са се лекували или са чували, че там работят най-добрите лекари. В такива случаи срещу подпис ги караме където са пожелали, като вземаме предвид, че всеки има право на избор на лечебно заведение и лекар“, допълни тя.

Според Катя Сунгарска обаче най-тежкият проблем си остава хоспитализацията на спешните психиатрични пациенти. По нейните думи в практиката на „Спешна помощ“ има драстични случаи на отказ за прием на такива болни, което създава много напрежение на спешните екипи, на болните и близките им. В същото време най-голямата психиатрична болница на столичния град – ДПБ „Св.Иван Рилски“ - гр. Нови Искър отчита само 29 спешни хоспитализации, а Центъра за психично здраве „Проф. Никола Шипковенски“ е приел и лекувал по спешност 686 пациенти с психиатрична диагноза.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    expert-o · преди 1 години
    Не е само заплатата. Пиргово запада все повече и повече, хората бягат основно в частните болници, но както се ивжда и в държвани. Света Анна се управлява много по-добре от Пирогов и затова там отиват и лекарите и пациенитте.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Д-р Б.Бонев · преди 1 години
    Резултатите от тази публикация са верни, но никой не споменава че за последните години много лекари от И-т "Пирогов" се прехврълиха на работа в УМБАЛ " Св.Анна". Цялата травматология от кадърни лекари в "Св.Анна" са "пироговци", а никой не си задава въпроса "защо?" Никой не дава гластност и не държи сметка ,защо за последните 4-5 години повоче от 15 високо квалифицирани лекари и хабилитирани лица напуснаха И-т "Пирогов" и сега вече работят в " Софиямед" и " Токуда" . Ето затова резулатите за успешност вече сменят адреса си. Явно е, че главната причина за това принудително движение на лекарите от "Пирогов" е размерът на заплатата, която в "Пирогов" остана най ниска.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up