Вторник, Октомври 22, 2019

eurostatВ България средният престой на пациент в болница е 5,3 дни, сочат данни на Евростат за 2016 г., публикувани на електронната страница на организацията. Средният престой на пациент в болница в Европейския съюз през 2016 г. е бил между 5 и 10 дни.
С най-висок среден болничен престой в Европейския съюз е Чехия, където пациентите остават за лечение в болница средно 9,6 дни, следвана от Хърватия, в която средният брой дни, пролежани в болница е 9,3 дни, отчита Евростат. В челната петорка на държавите с най-дълъг болничен престой са двете най-мощни европейски икономики - Франция с 9,1 дни и Германия с 9 дни, следвани от Люксембург с 8,9 дни.
Подобна е картината и в две балкански държави – Сърбия и Черна гора. Сърбите лежат в болница средно по 9,5 дни , а черногорците – 8,9 дни.
В другата крайност попадат скандинавски държави – Дания - със среден болничен престой 5,5 дни, Швеция - с 5,7 дни, а заедно с нея Ирландия, също с 5,7 дни.
В две държави средният престой в болница е по-кратък, отколкото в България. В Холандия средният болничен престой е 4,5 дни. Още по-кратък е в южната ни съседка Турция, където пациентите пролежават в болница средно едва 4,2 дни, показва анализът на Евростат.

Данните на Евростат не могат да обяснят защо в едни държави болните лежат два пъти повече, отколкото в други държави. Това зависи от множество фактори, свързани с организацията на здравните системи и начина на заплащане.
Средният престой на болните в България би бил вероятно още по-кратък, ако не беше изискването на НРД за минимален престой. В същото време броят на хоспитализациите у нас е сред най-високите в Евросъюза.
Генерално погледнато краткият престой на болните в болница е позитивен знак и е световна тенденция в развитието на модерната медицина, която става все по-интензивна. Той, обаче може да бъде знак и за това, че в болницата се извършват много дейности, които биха могли да се извършват амбулаторно. От значение е дали се отчита престоят само на леглата за активно лечение или и този на леглата за долекуване и продължително лечение и как са дефинирани тези видове легла в отделните страни, как са финансирани,какъв е общия брой легла, какъв е броя на болниците и много други статистически показатели.
Поради наличието на най-различни като организация и финансиране здравни системи, сравняването на средния престой на болните в отделните държави не е съвсем коректно и може да бъде дори подвеждащо.
Само по себе си това, че България е сред страните с най-къс престой в болница не е лош знак, както сам по себе си не е лош знак и високият брой хоспитализации. От тези данни не може да се направи извод, че българите са по-болни или по-здрави от другите европейци или че са лекувани по-лошо или по-добре от тях.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up