Вторник, Юни 02, 2020

sandanski docktorГоляма група граждани още от ранните часове на днешния ден се събрала пред общиснката болница в Сандански на протест в защита на д-р Георги Алексиев, съобщава БТВ. Договорът на лекаря е изтекъл и не е бил подновен от директора на болницата. Мнението на събралите се, много от които – бивши пациенти или техни близки, се вижда от плакатите – „Срам и позор”.
Според д-р Алексиев, договорът му не е бил подновен от ръководството по личен мотив. „В болницата не сме дошли, за да се харесваме, дошъл съм, за да работя, да бъда хирург и това, което знам, да го правя на практика и 10 г. го правя успешно”, подчерта той. Медикът, беше обявен за лекар на годината за Благоевградска област от БЛС.
Директорът д-р Илия Тонев е на друго мнение: „Той по никакъв начин не положи усилия да се сработи с колегите си от гр. Петрич. Той е прекалено емоционален като характер и не сдържа езика си и думите си, има множество оплаквания от пациенти”.

„Ако д-р Тонев мисли да замени д-р Алексиев с попове, тая няма да стане”, отсече един от протестиращите. Всички събрали се отрекоха категорично някога да са били обиждани. Те искат д-р Алексиев да бъде назначен отново.
Цялата история е много странна. Как продължаването или непродължаването на договора на един лекар в дадена болница може да се превърне в централна новина в национални медии? Може ли граждани да казват на управителя с кой лекар да сключи договор и с кой не? Кое в случая е по-важно, дали лекарят си върши работата или дали използва нецензурни думи? Защо един управител ще уволнява лекар, ако той е търсен от пациентите и носи приходи на болницата? Каква връзка има случая с това дали „колегите са от Петрич” или от друг град?
Тези и други въпроси имат вероятно своите отговори. Подобен проблем, обаче не би стоял, ако здравеопазването ни се развиваше конкурентно и следваше пазарната логика. Ако собствеността на дружеството беше частна, управителят не би си позволил да уволнява „по лични причини”, защото ако в резултат на това се влоши репутацията на болницата и икономическите показатели, самият той ще бъде уволнен или ще понесе загуби, ако е собственик. Частният собственик има пряк финансов интерес от това да назначи най-добрите и търсени от пациентите лекари. Когато собствеността е публична, частният интерес отсъства. В този случай, ако уволнението е „по лични причини” и донесе загуби, те ще бъдат за сметка на данъкоплатците, а не на уволняващия.
Ето защо, потребителите, в случая това са пациенти, имат интерес доставчикът на услугата, в случая болницата, да бъде частна собственост.
Забраната за приватизация на болниците, записана в закона, е действие срещу интересите на пациентите и е в полза единствено на политическите партии или по-точно на лица от тези партии, управляващи публичната собственост. За да не се налага да протестират за уволнение на лекар, хората трябва да искат забраната за приватизация да се премахне.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up