Сряда, Февруари 26, 2020

lazer USBALOВ Университетската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания беше открит лазер от ново поколение за лечение на заболявания на простатата и пикочната система. Апаратът е първият от толкова висок клас на територията на Източна Европа и е дарение от посолството на Кувейт в България.
„Признателни сме за предоставеното дарение, защото благодарение на него ще гарантираме качественото лечение на много наши пациенти, страдащи от заболявания на простатата и пикочната система. България е първата държава в Източна Европа, която разполага с такъв апарат“, посочи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Лазерът е на стойност 130 000 евро и е безвъзмездно дарение за лечебното заведение от държавата Кувейт. Той се използва за отстраняване на доброкачествена простатна хиперплазия, разбиване на камъни в уретера и бъбречното легенче, и за премахване на ракови тъкани в тези локализации.
Посланикът на Кувейт д-р Якуб Ал Атики благодари на Министерството на здравеопазването за доброто сътрудничество и допълни, че даренията на Кувейт за български болници ще продължат. В разговор със заместник-министърът Жени Начева той е дал висока оценка за нивото на медицината у нас и е изтъкнал, че българските лекари са едни от най-уважаваните в света, информират от дравното ведомство.
„Новият лазер вече работи в Клиниката по урология на УСБАЛО, а първият опериран пациенти е факт“, коментира директорът на лечебното заведение д-р Стефан Константинов.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up