Понеделник, Юли 06, 2020

БМинистърът на финансите Владислав Горанов заяви вчера по bTV, че според него болниците в София са твърде много и няма нужда от нови, като подкрепи идеята за мораториум върху откриването на нови болници. Въпреки увеличението на средствата в бюджета на Здравната каса през следващата година за медицински дейности с над 400 млн. лв., те няма да се използват за нови медицински дейности, както и за откриването на нови болници. Трябва ли да има мораториум върху откриването на нови лечебни заведения – по този въпрос и лекарите нямат единно мнение.
Проф. Слънчева разказва, че само преди няколко часа е провела специфична и много тежка операция на 600-грамово бебе, а за да го спасят, е работила заедно с екип от друга болница. Тя също мисли, че болниците в София са много.

„Това е първата такава операция, която се прави при нас, съвместно с колегите от Трета градска болница. И при всички положения е по-добре усилията да бъдат насочени към по-добра колаборация и оборудване, защото ако имаме разслояване на финансите в много болници, не е по-силите на много болници да имат добро оборудване”, каза проф. Боряна Слънчева.
Министърът на финансите заяви, че не може в град като София например да има толкова болници, колкото има в други държави въобще.
„В София има над 60 болници, а в страна като Холандия са също толкова поне”, коментира той.
„Само акушеро-гинекологичните болниците тук са 11, а във Виена има три болници”, посочи и проф. Слънчева.
Директорът на „Майчин дом” също приветства идеята за мораториум.
„Когато имаме един голям брой болници, настъпва девалвация на медицинската услуга”, каза доц. д-р Иван Костов.
Според частните болници обаче мораториумът ще е поредната преграда пред достъпа на пациентите до лечение.
„Това означава спиране на здравеопазването до тук. Спиране на всичко ново и установяване на статукво на здравеопазването! И виждаме, че всичко вече се управлява от Министерство на финансите и аз не чух нищо за здравна политика”, заяви д-р Николай Болтаджиев, който е председател на Националното сдружение на частните болници.
Справка на bTV показва, че в София болниците действително са 70, но включително с частните. В Холандия обаче държавните болнични заведения са над 80, а има още над 300 специализирани клиники, центрове и детски болници.
Вижте подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up