Петък, Август 14, 2020

ПироговОтново съмнение за забавено лечение, съобщават от Nova TV. Става въпрос за 67-годишна жена, която почина от сепсис, след като е била прегледана в "Пирогов" и насочена към ВМА.
За случая разказаха децата на пациентката. Синът ѝ е лекар по спешна медицина в САЩ и твърди, че е правил многобройни опити да говори със свои колеги, докато са я преглеждали, но безуспешно.

Вечерта на 30 август 67-годишната Петя Илиева внезапно се почувствала зле. Няколко дни преди това се оплаквала от болки в кръста и е диагностицирана по-рано с дискова херния. Във въпросния ден изпитва и болки в крайниците, разказва нейната дъщеря и допълва, че лекарката ѝ вдигнала ръцете и краката, попитала дали ги чувства, премерила ѝ кръвното, което било много ниско и казала да вземе кола или айран.
През това време дъщерята Юлия говори по телефона с брат си Людмил, който е лекар в САЩ с дългогодишен опит в спешната медицина. Чувайки симптомите, той предполага, че става въпрос за сепсис или кръвно отравяне.
"Всеки ден виждам септичен шок. Трябва да бъде разпознат на момента. Няма как да не го разпознаеш. Хората се чувстват много зле", коментира той пред Нова тв.
Людмил искал да говори с лекаря, но той отказал. По думите му, в момента, в който майка му постъпила в "Пирогов" е трябвало да влезе в шокова зала. Затова пък от болничното заведение категорично отказали да я приемат. Попитали се взаимно каква диагноза да пишат преди да я изпратят и те написали диагноза: болки в кръста.
Близките на Петя я завеждат във ВМА.
"Там ни посрещнаха ядосани, че от "Пирогов" препращат пациенти. Преди нас имаше и други върнати от там", казват близките на пациентката.
Людмил написал, че майка му е в септичен шок и че трябва да бъде поставена на антибиотик. Това, което написал, разгневило българските лекари и по думите на Людмил, те му казали, че "това, което е написал може да си го... и тук нещата не стават така!"
Петя била приета в 3 часа през нощта в интензивното и тогава дъщеря ѝ я вижда за последен път жива. На другия ден докторът, който е на смяна в това интензивно отделение, обяснил, че това е септичен шок. Веднага почнали да правят каквото е необходимо и я сложили на антибиотик, но жената починала.
Синът е категоричен, че са взети мерки, когато вече е било твърде късно. Людмил е убеден, че майка му е можела да бъде спасена само, ако е била приета в "Пирогов" веднага. Всяко следващо закъснение е довело до фаталния резултат. От "Пирогов" обясняват, че нямат дежурен невролог и затова препращат пациенти.
"Ако това се случи в Америка и пациент в септичен шок е препратен от болницата, тези лекари не само че няма да практикуват от следващия ден, а и ще бъдат изправени пред съд", категоричен е синът.
От ВМА започват незабавна проверка по случая.

Вижте подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up