Събота, Януари 16, 2021
Лекарка от Пирогов е заразила болни и медици в Кърджали

Лекарка от Пирогов е източник на инфекцията с коронавирус в болница  "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Седмица преди това тя е дала положителен резултат на PCR тест за COVID-19, който направила по собствено желание, съобщи BTВ.
По думите на областния управител на Кърджали, жената първо казала,че не е контактувала с никого. След това постепенно признала.

Сред заразените, след контакт с нея, са нейни близки, две лекарки, санитарка и пациенти - общо 11 от регистрираните 12 случая в Кърджали за последните 24 часа. Освен това и отчетеният от единния здравен портал смъртен случай за денонощието е на 74-годишна болна жена, близка на въпросната лекарка.
"При първата среща с нея не е дала пълна и точна информация за точни контакти, евентуално къде е била и кого е посетила, затова е изготвено писмо и то ще бъде изпратено до прокуратурата за по нататъшни действия", заяви Виктор  Кирчев, директор РЗИ – Кърджали, цитиран от Actualno.com
Чл. 355. от наказателния кодекс гласи:
(1) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.
(2) Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.
Според заповедта на здравния министър от 19 май, контактните лица подлежат на изолация в домашни условия за срок от 28 дни. Ако лекарката е знаела, че е заразоносител и укрила този факт, не е изпълнила задължението да се постави под изолация в домашни условия, то може да носи наказателна отговорност, като деянието ѝ се усложнява от наличието на смъртен случай.

Ще се ваксинирате ли за Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up