Неделя, Септември 20, 2020
36 болни изчерпаха капацитета на Пирoгов и ВМА

Две от най-големите болници в страната се оказаха с изчерпан капацитет.  Общо хоспитализираните пациенти са около 36. Критично болните са двама, те са в „Пирогов”. Други осем болни, които бяха в по-тежко състояние, вече са по-добре", обясни на редовната си следобедна пресконференция ген. Мутафчийски.

 Той подчерта, че капацитетът за приемане на пациенти във ВМА и „Пирогов” обаче е изчерпан.  Щабът ще предложи на здравния министър  Кирил Ананиев да издаде заповед всяка болница в България, независимо от вида на собствеността й, в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с коронавирус. Те трябва да са оборудвани с реанимационни легла.
Това е поредната промяна в плана ад-хок. Първоначално от щаба смятаха да обособят няколко болници в страната, които да приемат болни с коронавирусна инфекция. Днес при наличието на 200 заразени и едва 36 настанени в болници, изведнъж щабът реши да смени стратегията и да поиска всички болници да се готвят да приемат болни.
По думите на Мутафчийски в Пирогов в момента има 19 болни, двама от които са в тежко състояние.
В интервю за 24 часа, шефът на Пирогов, Асен Балтов казва, че болницата е получила тази седмица 1, 3 милиона лева дарения. Закупени са 20 нови реанимационни легла и 28 нови респиратора.

Тези данни поставят въпроса за смисъла на даренията. Хората и фирмите даряват за да помогнат на болните с корнавирусна инфекция. От изнесената от Балтов информация обаче, се разбира, че всъщност даренията няма да бъдат използвани за това. Как иначе да си обясним, че след доставката на 28 нови респиратора и 20 нови реанимационни легла(при наличие на поне два пъти повече налични преди даренията), 19 болни, от които едва двама в по-тежко състояние са изчерпали капацитета на най-голямата болница за спешни случаи?
Ако капацитетът на ВМА и Пирогов е съответно 17 и 19 легла, колко би трябвало да е капацитетът на всяка една от областните болници? А на общинските?
Трябваше ли да се даряват толкова много пари и апарати на Пирогов за лечението на едва 19 болни и не е ли редно даренията да се пренасочат към другите болници, които сега ще открият отделения за лечение на болни с COVID-19? Само питаме.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up