Четвъртък, Април 09, 2020
Д-р Цветан Василев: Защо подадох своята оставка?

Изпълнителният директор в оставка на МБАЛ "Св.Петка" във Видин, даде интервю пред "Конкурент", в което обяснява защо е подал оставка и какво е състоянието на Видинската болница, което предоставяме на вашето внимание:

Защо се стигна до тук - вие да депозирате оставката си като изпълнителен директор на видинската болница?

 

Депозирах оставката си в Министерство на здравеопазването /МЗ/ на 3 декември миналата година, като още лятото уведомих МЗ, да потърсят друг директор. По изрично тяхно настояване и за да не се създаде сътресение, продължих да изпълнявам задълженията си до сега. За съжаление общите икономически условия в региона, проблемите на здравноосигурителния модел, миграцията и липсата на кадри, отдалечеността от столицата и други обективни фактори правят невъзможно постигането на значителен и устойчив растеж, основан на повишено качество на медицинската помощ. Външните обстоятелства правят невъзможно постигането на по-добри резултати.

Бих могъл да си вземам заплатата още няколко години, но аз станах директор, за да помогна на болницата ни, а не за да се облагодетелствам.

Какво не е наред в МБАЛ "Св. Петка", та се стигна до възможното затваряне на нервното отделение?

Липсата на лекари специалисти не само в неврологията, но във всички отделения, е основният рисков фактор за съществуването на болницата. Ако един от лекарите си тръгне, пада нивото на компетентност на отделението, което води до намаляване на възможностите за лечение, а това - води до намаляване на приходите. Ако напуснат двама, отделението се закрива. Видин не е София, Плевен или Варна, където има специалисти в изобилие. Ние не можем дори да мечтаем за подбор на най-квалифицираните. Подобна е ситуацията със сестрите.

Още през август м.г. част от лекарите в нервното отделение заплашиха, че ако не им повишите заплатите, ще напуснат. Можехте ли да удовлетворите тяхното желание, или всичко е свързано с реалните финансови възможности на лечебното заведение?

Както казах, липсата на лекари ги прави незаменими и това им позволява да поставят всякакви искания, в това число и да изнудват ръководството.

На 19 юли миналата година лекарите от неврологично отделение на среща с мен поставиха искания за заплати, които не могат да бъдат удовлетворени от никого. Имам всички основания да смятам, че акцията беше провокирана политически, което обяснява поставянето на неизпълними искания. Няма директор на държавна болница, който да не иска да повиши заплатите на персонала си. Заплатите обаче са функция на приходите, а зависят от качеството и ефективността на работа на специалистите. С две думи заплатата им зависи от тях самите много повече, отколкото от директора.

Видинската болница, както и врачанската, страда от кадруването на партиите при нейното управление от години насам. Защо държавата търпи онези, които са на власт, да съсипват здравеопазването?

Аз не членувам в политическа партия. За времето, в което бях директор не съм позволил партийно вмешателство в управлението на болницата. Ръководел съм се само от интересите на дружеството. Получих огромна подкрепа от сегашния екип на министерството на здравеопазването и използвам случая да благодаря на министър Кирил Ананиев, на заместник-министрите Жени Начева и Бойко Пенков не само от мое име, но от името на видинчани – специалисти и пациенти.

С какви задължения поехте МБАЛ "Св. Петка" и с какви я оставяте сега?

Заварих болницата с общи задължения от 3 712 000 лева, от тях просрочени 1 053 000 лева. Прекратих редица неизгодни договори, в това число с МЦ "Кардиа Ко", по който неправомерно и във вреда на болницата, по вина на предишния директор са преведени 762 000 лева. Намалих разходите, увеличих незначително приходите, но не успях да повиша трудовите възнаграждения на персонала, подобрих организацията. Към 31.12.2019 г. общи задължения са 2 316 000 лева, от които банков кредит 1 997 000 лева и към доставчици 319 000 лева. Днес МБАЛ "Св. Петка" няма нито един лева просрочени дългове, текущите задължения се обслужват в срок и няма запори. Болницата е оздравена финансово.

В града се говори, че преди време, когато стана кризата в диализата, проблемите са били създадени, за да бъдете злепоставен като директор. Мислите ли, че е имало саботаж срещу Вас?

Разбира се, това е ясно за всеки непредубеден човек, който познава обстоятелствата. Беше чиста проба активно мероприятие, организирано от наш съгражданин с опит в политиката и в МВР, с цел закриване на диализата в нашата болница и откриване на частна диализа на нейното място.

Нормално ли е общинската болница в Белоградчик да има Нервно отделение, а държавната във Видин - не?

В много от развитите страни неврологията е амбулаторна специалност и в нито една болница няма неврологично отделение, но това е друга тема. Както ви казах лекарите - специалисти в нашия край се броят на пръсти. Когато има общо 3-4 специалисти във Видинска област, в която болница да отидат, там ще има има отделение.


 

Според вас какъв е броят на заразените с COVID-19 в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Проф.В.Борисов · преди 2 месеца
  Познавам детайлно проблемите на Видинската болница, защото до преди 2 години бях председател на Борда там. Проблемите в тази болница са натрупани в годините, главно поради регионалната специфика и пълна незаинтересованост на местните политици и ръководители за съдбата на болницата. Нужно беше висшият мениджмънт на здравната система и Здравната комисия в Парламента да намерят дифернциран начин за справедливо ОЦЕЛЯВАНЕ на няколко болница в специфични географско-демографски региони и на първо място Видин. Без външна подкрепа Видинската болница ще затъва още повече. Би могло да се създаде, например един Северозападен болничен КОНСОРЦИУМ, чрез който трите водещи болници Враца, Монтана и Видин като общност да балансират решаването на своите предимно кадрови проблеми. Защото от кадровите им проблеми произтича финансовият им крах. Към момента, ако д-р Цветан Василев, единствен опитен болничен мениджър във Видин, напусне управлението на болницата, тя е застрашена от хаос и катастрофа. Като експерт по здравен и болничен мениджмънт съм готов да окажа всякаква помощ в управлението на блонцита, като мой морален дълг, защото това е моят роден край.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Д-р Нина Цачева · преди 2 месеца
   Д-р Нина Цачева невролог
   Причината за всички проблеми в здравеопазването е търговската регистрация на здравните заведения.
   Всички го знаят , всеки политик и лекар-администранор демагогстват на тази тима. Някои искат да направят промяната и точно затова си отиват.
   А ги махат , защото така е определено да се случи -прогонване на кадрите в чужбина , закриване на отделения и болници и в глобален мащаб- депопулация, денационализация , дехуманизация , дерационализация в колониалната подмандатна територия България .

   • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 2 месеца
    Причината за лошото състояние на такива болници като тази докторе е , че няма достатъчно пациенти, съответно приходи, за да обслужва задълженията си и да има достатъчно за заплати. Това е така , не защото няма достатъчно болни хора в региона, а защото лекарите в тези провинционални болници са некадърни и пациентите не желаят да експериментират с живота и здравето си , доверявайки се на тези лекари. Отдавна кадърните, и желаещите да се развиват лекари са си намерили работа истинските държавни болници или в частните, където има истински болни и достатъчно апаратура и заредени аптеки , за да си вършат спокойно работата и да получават нормални заплати. А в болници като тази са останали лекари с ниво на познания по медицина от ранните 90 години и само едни претенции без покритие. Тези глупости за търговския статут са поредно доказателство за никаква компетентност. Първо болниците са регистрирани по търговския закон, но те нямат право на търговска дейност , защото дейността им е строго определена от ЗЛЗ . И да сменят регистрацията не по ТЗ , а по закона за вероизповеданията ако щете това пак няма да ги направи по- богати , защото болницата е неодушевен предмет и не може да краде . Крадат директорите и работещите лекари в нея в съучастие с фарма фирми , кетъринги , пране , доставчици на лекарства и т.н , а после всички те , много изненадани разказват колко им е зле и как им е виновна държавата , Търговският закон и международното положение , и климатичните промени. Това са едни измислени хосписи, които само допълнително влошават здравето на хората. Те трябва незабавно да бъдат затворени и да се оставят само няколко спешни кабинети и няколко линейки и толкоз. Като не вършат никаква работа на болните поне да не харчат парите на здравната система , защото няма как да са полезни отделения с по двама лекари на 75 години, който са учили медицина 50 година
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Проф.В.Борисов · преди 2 месеца
  Познавам детайлно проблемите на Видинската болница, защото до преди 2 години бях председател на Борда там. Проблемите в тази болница са натрупани в годините, главно поради регионалната специфика и пълна незаинтересованост на местните политици и ръководители за съдбата на болницата. Нужно беше висшият мениджмънт на здравната система и Здравната комисия в Парламента да намерят дифернциран начин за справедливо ОЦЕЛЯВАНЕ на няколко болница в специфични географско-демографски региони и на първо място Видин. Без външна подкрепа Видинската болница ще затъва още повече. Би могло да се създаде, например един Северозападен болничен КОНСОРЦИУМ, чрез който трите водещи болници Враца, Монтана и Видин като общност да балансират решаването на своите предимно кадрови проблеми. Защото от кадровите им проблеми произтича финансовият им крах. Към момента, ако д-р Цветан Василев, единствен опитен болничен мениджър във Видин, напусне управлението на болницата, тя е заплашена от хаос и катастрофа. Като експерт по здравен и болничен мениджмънт съм готов да окажа всякаква помощ в управлението на Видинската болница, като мой морален дълг, защото това е мой роден край.

  Към момента, ако д-р
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up