Сряда, Септември 23, 2020
Университетска държавна болница източила 300 000 лева от НЗОК

За скандално източване на здравната каса от Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Царица
Йоанна - ИСУЛ" в София, съобщава "168 часа". Според публикацията началникът на отделението доц. Борислав Кючуков е фалшифицирал историята на заболяванията на множество пациенти с катаракта. От проверката на НЗОК става ясно, че за оперативното отстраняване на старческото перде на окото се използва пътека №131 на стойност 360 лв. Вместо тази обаче доц. Кючуков изписва други пътеки - №140 или №135, които са за оперативно лечение на заден очен сегмент при заболявания на ретина, стъкловидно тяло и травми, на стойност 700 лв. Докладът сочи, че над 960 души са били оперирани от катаракта по скъпата клинична пътека за 4 години в ИСУЛ. По този начин болницата е придобила с измама над 300 хил. лв.

НЗОК е наложила две глоби на УМБАЛ "Царица Йоанна" за нарушения и неправомерно отчитане на средства по клинични пътеки. Болницата трябва да възстанови първия акт за 52 хил. лв., и втория, който е отпреди няколко дни, за 250 хил. лв., или всичко малко над 300 хил. лв.
Пред "168 часа" обаче обвиненият лекар нито потвърди, нито отрече напълно вината си.
"Това е една поредица от сигнали от година и половина от един мой колега, слава Богу, вече е пенсионер – обяснява доц. Кючуков. - Докато не приключи разследването от здравната каса, не бих искал да коментирам каквото и да било."
За сега не е известно какви ще са последиците. Член 212 от Наказателния кодекс предвижда за такива случаи лишаване от свобода от 10 до 20 години. Съдът може да постанови и конфискация на половината имущество и отнемане на правото за упражняване на професията. В случая наказателна отговорност може да бъде потърсена не само от началника на отделението, но и от директора на болницата, който подписва всички документи изпращани до НЗОК, както и лекарите и друг медицински персонал, които са знаели, но не са съобщили за измамата.
В този случай, според чл. 59 от Закона за здравното осигуряване, Директорът на Столичната РЗОК трябва да прекрати договор на УМБЛА Царица Йоанна по всички очни клинични пътеки. Няма информация дали по случая е сезирана прокуратурата и дали СЗОК е прекратила договора, както определя закона.
Не маловажен е и един друг въпрос. Измамата е продължавала 4 (четири) години. Какво са правили през всичките тези години, контрольорите на НЗОК? Как така никой не е забелязал, че болницата не отчита катаракти, а само операция на заден сегмент? За 4 години болницата би трябвал да е излекувала всички болни в страната, нуждаещи се от операция на задния сегмент. Има ли съучастници на измамата в касата или те толкова си могат?
Ще проследим случая и развитието, ако има такова и ще ви информираме.


 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up