Понеделник, Септември 23, 2019

Публикуваме на вашето внимание писмото изпратено до здравните власти и пациентските организации, както и кратко видео илюстриращо щетите.


Клиниката по Клинична алергология се помещава в сграда, която е Паметник на културата. Строена е през далечната 1898г. Била е клиника по уши-нос-гърло болести и в нея се е лекувал големият български поет Пейо Яворов след неуспешния опит да се самоубие.
В по-ново време е била Катедра по Биохимия, след което от 1971г. е Клиника и Катерда и по алергология. Сградата е масивна и с основи от каменна зидария. Тък като последният ремонт е правен през 1986г. на 18.08.2019 се срути тавана в един от лекарските кабинети. От съображение за сигурност със Заповед от Директора на УМБАЛ "Александровска" сградата бе затворена до извършване на ремонт.

 

Алергологичната клиника на УМБАЛ "александровска" е център за диагностика и лечение на алергичните болести в България - бронхиална астма, алергичния ринит, медикаментозната, хранителната алергия, острите алергични реакции към пчели и оси, остра анафилаксия. В някои области като хирургичната уртикария Клиниката е с международно признание в Европа и САЩ.
В нея годишно се лекуват 1400 - 1500 болни, а в консултативните кабинети преминават над 30 000 блни от цялата страна.


Клиниката по клинична алергология е единствена по рода си в шестте медицински университета в страната. В нея се извършва университетско преподаване по клинична алергология настуденти и специализация на лекари от цялата страна, научно-изследователска дейност от докторанти и преподаватели и амбулаторно и стационалрно лечение на алергично болни. 

Решението на болницата за преместването на Клиниката в друга сграда след падането на тавана е безспорно правилно. Бихме желали обаче, това да бъде временно до извършване на основен ремонт на сградата. Надяваме се по този начин да бъде запазена исторически съществуващата сграда, както й предназначението й.

Налице са реални опасения и се очертават обективни рискове за обслужване на обема на пациенти от страната при постоянно дълговременно преместване.
В подкрепа на това твърдение са фактите, че съществуващата Клиника се разполага в 7 болнични стаи и 34 легла, детски сектор , УНГ сектор, 2 специализирани лаборатории за алергично изследване, кабинети за прегледи на болните от доболничната и блничната помощ, стая на дежурния лекар.
Както беше подчертано, това е единствената Клиника по алергология за цялата страна. Никак не е пресилено, че това е Алма Матер на алергологията в Бългатия.
Реална е опасността, че при преместването ще се намали диагностичния и лечебен капацитет на лекарите. Определено по-малкото помещения ще доведат до това.

Специалността "Клинична алергология" е много важна и актуална за пациентите. В момента всеки трети човек има някаква алергия. Цифрите за заболяванията са безспорно стряскащи. Световните прогнози сочат, че към 2025-2030 всеки втори от населението на земята ще е с алергично заболяване. В момента са диагностицирани 350 милиона болни от астма в света, от които около 700 хиляди в България , 600 милиона от алергичен ринит, а за България са над 1 милион.
Очевидна есветовната тенденция, че необходимите специализирани доболнични и болнични грижи за пациентите ще растат.

 
Надяваме се в обозрими срокове да бъде изготвен Архитектурен проект и се осигурят средства за извършване на основен ремонт на исторически съществуващата сграда като се запази нейното предназначение. Размерът им ще се уточни след изготвяне на Проекта и съответната страоителна документация.

Готови сме при необходимост да разкрием набирателна сметка за облекчаване на очакваното общо финансиране, като се ангажираме да пропагандираме идеята в медиите, както и сред пациентските организации.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Стигат ли 57 хил. лева заллата за кардиолог в Пазарджик?


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Мария · преди 9 дни
    Трябва да се построи нова клиника по Алергология, тази сграда беше напълно неподходяща за лежащо болни! Не мога да приема за нормално в една стая да лежат по 8 болни и да се слагат и допълнителни легла! Да има една мивка в стаята, а тоалетната да е на края на коридора- това е ужасно..по всяко време на ноща някой става за нещо и буди останалите!Нито лекарите, нито пациентите могат да се чувстват нормално в тази конюшна!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up