Понеделник, Август 19, 2019

Скандалът с изтеклите лични данни на около 5,1 млн. български граждани от системата на Национална агенция по приходите (НАП), стресна администрацията на Районната здравна инспекция в столицата (РЗИ-София). От там разпратиха до всички лечебни заведения писмо с указания за незабавно пристъпване към неотложни мерки за подобряване на информационната сигурност.

Препоръките са синтезирани в 11 точки и налагат да се провери каква организация е създадена за осигуряване на защита на информацията, да се извърши инвентаризация на всички материални активи, свързани с обработката на информацията, както и да се извърши актуализация на системиото програмно осигуряване.

Препоръките на РЗИ-София включват още за всяко устройство да се създаде технически паспорт с подробно описание на всички компоненти, включително хард дискове (в този паспорт да се отбелязват всички промени, подменени или добавени части, ремонти и т. н.) и да се извърши преглед на всички използвани програмни системи - за документооборот, заплати, други; каква информация се обработва, къде се съхранява, на кого се предава и кой има достъп до програмите и данните.

Най-строги от столичната РЗИ са към антивирусната защита. В писмото с указания за затягане на сигурността е описано да се създаде ред за актуализация на антивирусните програми и да се обърне специално внимание при работата с електронната поща (да не се отварят писма от непознати адресати, със съмнително и неясно съдържание и т. н.). Служителите са задължени да не се посещават електронни страници, които не са свързани с преките им задължения и да бъдат обучени как да реагират при съобщение за вирусна атака.

Категорично се забранява използването на собствени запаметяващи устройства, посещаване на електронни страници, несвързани с изпълнението на задълженията от служителите, слушане на музика, гледане на филми и видеа, инсталирането на неодобрени от ръководството софтуери, нерегламентирана промяна в конфигурациите на компютрите.

„При необходимост да се предприемат и други необходими и възможни действия, съгласно предоставената Ви компетентност. За изпълнението на мерките да се изготвят отчетни документи, като протоколи, декларации и др.“, допълват в писмото си от РЗИ-София.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up