Понеделник, Юни 01, 2020

От седмица в болница „Сърце и мозък“ се поставят електрокардиостимулатори (пейсмейкъри) от висок клас. Водещият специалист по инвазивна кардиология – д-р Фархат Фуладванд, постави такива устройства на двама пациенти на възраст 82 и 79 години.

Пациентите, които имат много бавен пулс, който им пречи да живеят и работят нормално, често се нуждаят от този вид лечение.
Пейсмейкърът е електронно устройство, което при зададен от нас брой пъти в минута, подава електрически импулс от батерия по имплантирана в тялото на пациента жица до сърцето на болния, пояснява статията.pasemaker

Вече съществуват и пейсмейкъри, които променят сами честотата на пейсиране в зависимост от нуждите на пациента в конкретния момент

Често нарушенията в образуването и провеждането на импулсите са пристъпни – появяват се, изчезват и после пак се появяват.
Пейсмейкърът е нужен само в моментите, когато те са налице.
Затова болшинството временни и постоянни пейсмейкъри след като подадат импулс през електрода към сърцето, те следят през същия този електрод дали сърцето няма да се възбуди само.
Ако до определено време пейсмейкърът не регистрира електрически импулс от спонтанно самовъзбуждане на сърцето, подава следващия си токов импулс и пак преминава в режим на следене.
Когато пейсмейкърът регистрира спонтанна електрическа активност на сърцето, той оставя сърцето само да работи.
При прекъсване на собствената електрическа активност на сърцето, пейсмейкърът се включва отново.

Тъй като постоянните пейсмейкъри са изцяло скрити в тялото на болния, някои от тях могат да бъдат командвани чрез поставяне на магнит върху кожата на пациента, над мястото където са имплантирани. Някои пейсмейкъри, чрез последователно слагане и отстраняване на магнит, могат да бъдат включвани и изключвани, като на-често се случва те да преминават в асинхронен режим и обратно.

Съществуват и пейсмейкъри, които си променят сами честотата на пейсиране в зависимост от нуждите на пациента в конкретния момент. Този тип устройства следят честотата на дишане на пациента. Когато пациентът диша по-често, а това обикновено е при физически усилия, пейсмейкърът пейсира по-бързо.

В МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Бургас вече функционира и кабинет по електрокардиостимулация, където се проследяват пациенти с вече имплантирани пейсмейкъри. За записвания на прегледи и информация, позвънете на телефон: 056/703003. Болницата се намира в УМБАЛ Бургас до Спешното отделение.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up