Петък, Август 07, 2020

Цялото отделение по онкология в болница „Сердика” от понеделник не извършва вливания, алармираха близки на онкоболните. Не е ясно и кога процедурите по химиотерапия ще бъдат възобновени, тъй като на болницата били наложени лимити „от днес за утре”.

Съпругът на Даниела Арнаудова е на 40 години и е с рак на панкреаса. В началото на седмицата обаче се оказва, че поредният курс по химиотерапия не може да бъде извършен, тъй като на болницата са наложени лимити. Сега семейството не знае какво да прави, сподели Арнаудова. И подчерта, че не вини докторите. „Проблемът явно е в здравната каса", коментира тя.

Според Ани Бонева от Центъра за защита на правата в здравеопазването това се случва заради лимитите, наложени от здравните власти. Една забрана не може да генерира друго поведение, коментира Бонева:

„Когато има лимити, т.е. ограничения, няма как да се изпълняват регулярно дейности, които няма как един бизнесмен да си ги разсрочи във времето. Болните не могат да се разболяват по график, но по график са техните терапии. И когато даже графикът не може да бъде изпълнен, тогава за какво говорим.”

Управителят на лечебното заведение д-р Методи Янков обясни, че до миналата година лимитите за онкологията са били извън общия бюджет за болницата. Затова при надвишаването им касата е идвала на проверка и след това е плащала надлимитната дейност. Сега обаче лимитът е общ за болницата и той обикновено свършва към 25-то число. Затова е прекратен плановият прием за всички пациенти, включително и за онкоболните. Приемат се само спешните случаи. Причината е, че от началото на 2019 г. НЗОК не плаща извършената дейност над определения лимит.

„Мислех, че за онкологията няма да е така и миналия месец си позволих да надхвърля лечението с около 30 000 пътеки, но за тях има лекарства за 120 000 лв. Не ми приеха отчета и не ми ги платиха, независимо, че са за онкоболни. Ако това се случи още един месец, просто ще фалираме", подчерта д-р Янков. Той обясни, че на 21 април е уведомил касата, че ще използва 5% от лимита за май, но не е получил разрешение, защото хората с рак не били спешно болни. Затова е спрял приема на пациенти. Въпреки това още утре ще приемат 60 човека, но очакват следващия месец нещата да се повторят, защото на практика вече изяждат лимита за юни.

„Не мисля, че правата на пациентите са нарушени, защото тридневно отлагане на вливанията не е фатално. Не е нарушен лечебно-диагностичният процес", уточни управителят на болница „Сердика". По думите му този проблем стои пред всички лечебни заведения.

Самите паценти пък недоволстват, че с лимитите на практика ги карат да се лекуват не там, където искат, а да обикалят страната и да търсят къде имат бюджет за химиотерапия. Става въпрос за хора с рак, как ще отидем да се лекуваме примерно във Видин, недоволстват те.

От НЗОК заявиха, че са разпоредили проверка на болница „Сердика", за да видят за какво става въпрос. „Няма никакво основание да се връщат онкоболни", казаха от касата.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Една случайна · преди 1 години
    Правят им услуга без да искат. Спасяват ги от отрова която удължава 15 дни агония та им.
    Знам ,че звучи жестоко, но е истина. Отдавна в Бг химиотерапия та не е качествена и отделно самата тя не лекува. Но в крайна сметка това е единствената им алтернатива
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up