Сряда, Май 27, 2020

pdediatryЛекарите от столичната детска болница „проф. Иван Митев” изразиха недоволство от проведената вчера среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който им обещал окончателно решаване на проблемите след изграждаме на нова детска болница. До тогава болницата щяла да получи допълнителна субсидия и щели също да се водят разговори с НЗОК за облекчаване на лимитите и повишаване на цените на клиничните пътеки. Педиатрите сравниха отговора на Ананиев с култова фраза от стар филм – „тате ще ми купи колело, ама друг път”.
Съсловните организации на лекарите (БЛС) и на сестрите (БАПЗГ) до този момент не са изразили мнение дали подкрепят протестите или не.
Позиция нямат и синдикатите, въпреки, че основното искане на протестиращите е за по-високи заплати, поне до нивата на договорените с Колективни трудов договор.
То и няма как да имат, след като са малко или повече отговорни за условията на работа на педиатрите, бидейки участници в подписването на Националния рамков договор.
Тъй като голяма част от исканията на протестиращите са за болницата в която работят, не е ясно дали те се подкрепят от педиатрите от други болници в София и страната.
НЗОК също не е изразила становище дали ще изпълни исканията за премахване на лимитите и за увеличение на ценните на пътеките.
Днес в 11 часа, педиатрите ще протестират ефективно пред сградата на министерството на здравеопазването.
Още можете да видите във видеото на Нова ТВ:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up