Събота, Август 24, 2019

kuviozНеонатологичното отделение на МБАЛ в Ловеч е потърсило дарителска подкрепа за закупуването на две животоспасяващи дози сърфактант на обща стойност 2 200 лв., които да служат за резерв в случай на спешност, информираха от Фондация „Нашите недоносени деца“. В отговор от неправителствената организация са закупили двете дози и ще ги дарят на болницата, а ръководството на лечебното заведение е поело ангажимент да отделя последващите средства от клинични пътеки за поддържане на този резерв, допълниха оттам, но направиха уточнението, че това не може да бъде генерално решение в дългосрочен план. 

 За голямо съжаление в 21-ви веклечебното заведение изпитва изключителни затруднения, за да закупи тези две минимални дози - резерв, които могат да костват животсе казва в позицията на фондацията.

Според една от основателките й – Надя Дренска, специално проучване на фондацията сред неонатологичните отделения в страната е показало, че за момента случаят е по-скоро единичен, отколкото национален.

Всяко от тях обаче търси и намира индивидуално решение и е поставено в ситуация "да се спасява поединично" на базата на лични договорки с управата на болницата или доставчиците на медикаменти", обяснява Надя Дренска.

По нейните думи ситуацията изисква вниманието на държавните институции, за да бъдат системно изследвани и адресирани проблемите във функционирането на болничните заведения. Независимо от статуса си, болниците следва да предоставят достъпна, качествена и своевременна здравна грижа на всички български граждани, което е и ангажимент на държавата.

От фондацията отправят препоръка Надзорният съвет на НЗОК да издаде специално указание , което да предвижда изключение от общото правило за плащане по клиничните пътеки (КП № 15.1, 15.2, 13 и 14,), като се предвиди и предварително заплащане от Здравната каса на до 2 броя. (флакона) сърфактант, които да бъдат изразходвани по тези клинични пътеки.

Също така майките смятат, че трябва да бъде осигурена субсидия от Министерство на здравеопазването, в изпълнение на Национална програма за подобряване на майчиното и детско здравеопазване, за поддържане на резерв от сърфактант за всяко неонатологично отделение от държавна или общинска болница, което притежава необходимото ниво на компетентност и може да оказва медицинска помощ на недоносени бебета с дихателна недостатъчност.

Друга препоръка е свързана с осигуряването на възможност за осъществяване на специално договаряне на условията между лечебните заведения и доставчиците на медикамента за постигане на споразумение за отложеното му заплащане в разумен срок, който позволява безпроблемното му осигуряване.

Фондация "Нашите недоносени деца" апелира да се вземат всички необходими и разумни мерки, които да гарантират, че нито едно новородено няма да бъде изложено на риск поради липса на животоспасяващи медикаменти, независимо в коя точка на страната е родено“, категорични са още от неправителствената организация. Припомняме, неотдавна фондацията направи три дарения на кувьози за  новородени недоносени деца в отделенията на многопрофилните болници в Сливен, Бургас и Ловеч.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up