Понеделник, Ноември 30, 2020

Mлад мъж в Бургас почина след дълго разкарване между няколко болници. Бил с диагноза двустранна пневмония, но след смъртта му се оказал и с коронавирус. Мъжът не е получил спешна лекарска помощ, защото първоначално тестът му за коронавирус бил отрицателен. Пациентът е препращан към няколко болници и с часове е чакал да бъде приет, а когато това най-накрая станало, вече било късно и не успели да го спасят.

Виктория от Варна е бременна в деветия месец. От понеделник е положителна за COVID-19. "Много кашлям, много, и трудно дишам", оплака се жената.
Лекари от две болници си прехвърлят родилката – „Света Анна“, където попада първо и АГ болница, където обясняват, че имат готовност за израждане на родилки с COVID-19, но не и да лекуват вируса. Все пак, в „Света Анна“ я приемат за кратко.

Проф. Борис Богов, началник на Александровска болница, обяви пред БНР, че не е приел оставката на началника на клиниката по нефрология и трансплантации в Александровска болница проф. Емил Паскалев и на неговия екип. Той поясни, че това напускане може да стане с предизвестие, за началник на клиника трябва тримесечно предизвестие, за останалите – едномесечно.

Седем служители носят вина за случилото се пред пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“ преди дни. Това е установила първоначалната вътрешна проверка в лечебното заведение, става ясно от съобщение от болницата. "Готови са първите резултати от вътрешната проверка в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив по повод случая със заснетите на видеоклип двама пациенти пред новооткритото COVID-звено, които впоследствие починаха.

"Прозират немедицински причини в начина, по който се случи това местене на диспансера, той е притеснителен", коментира пред БНР Георги Пеев - единственият в България с трансплантация на сърце и бъбрек. Опасенията на трансплантираните пациенти са, че ще останат без наблюдение, след като със заповед на здравния министър беше решено, единственият диспансер за бъбречно трансплантирани в България - този в Александровска болница, да бъде превърнат в Covid отделение.

От УМБАЛ Св. Георги Пловдив съобщиха, че двамата пациенти, които снощи починаха на тротоара ред лечебното заведение са останали да изчакат, защото случаят им е бил по-тежък от този, на пациента който е приет веднага.
Според ръководството единият пациент е бил с тежка бъбречна недостатъчност и затова е било необходимо спешно да бъде направена хемодиализа, но са оставени да чакат някой да ги качи по стълбите.

С решение на Областния кризисен щаб от днес поетапно трябва да започне преструктурирането на общинската болница „Свети Мина” в Пловдив в специализирана структура за лечение единствено на пациенти с коронавирус. От болницата обаче алармират, че не могат реално да започнат работа.

Публикуваната от НЗОК справка за заетите легла по болници в страната показва, че повече от половината от тях са празни към 9 ноември – от разкрити 48 552 са заети 22 299 или 46%. От 4307 от тях са настанени пациенти с Ковид.
Не се налага да бъдат изписвани пациенти с други заболявания, за да се освободят легла за такива с Ковид, защото свободните легла в момента са 26 253, което е 4 пъти повече от заетите с Ковид.

Големите болници ще разкриват самостоятелни структури за COVID пациенти с по 200 легла. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг днес при предаването на ключовете за новите 20 линейки на ЦСМП. 17 от новите линейки са за ЦСМП-София, 2 за Пловдив и 1 - за Варна.

Log in or Sign up