Неделя, Март 29, 2020

В БОЛНИЦАТА

Съединените щати станаха страната с най-много регистрирани случаи на коронавирус в света с над 82 000, според данни на CNN.
Случаите в САЩ се натрупаха в четвъртък, надминавайки Китай и Италия. Процентът на глава от населението варира поради огромните различия в населението на отделните щати.
Към четвъртък вечерта Съединените щати са имали най-малко 82 100 случая, докато Китай е отчел 81 782. Регистрираните случаи в целия свят са повече от 510 000.

Ситуацията в която се намираме, заради обявената пандемия от COVID-19 даде отражение върху цялата здравна система. В периферията на вниманието, обаче остават по-малките лечебни заведения. Тези „Герои в бяло“ водят битка на две първи линии една със заразата и една за оцеляването си, а то изглежда все по-невъзможно в условията, в които се намират сега.
За трудностите, които изпитват общинските болници разговаряме с д-р Иван Димитров, управител на МБАЛ Велики Преслав.

Лекари и медиицнски сестри от столичната Втора градска болница отказват масово да приемат и лекуват болни с коронавирусна инфекция. Болницата, трябва да бъде трансформирана в инфекциозна и да поеме случаи на корнавируса в София. Това бе решено от националния щаб и бе издадена заповед от здравния министър.
Медици в болницата обявиха, че не са подготвени за това - нямат екипировка, апаратура, реанимация и достатъчно лекари.

"Никое лечебно заведение не е подготвено за това, което се случва със заразата от коронавируса. Никой не може да държи стотици респираторни апарати на склад - това са много пари. Апаратурата не е малко за това, което нормално се върши". Това каза пред БНР Красимир Грудев от Националното сдружение на частните болници. Според него никоя здравна система не е докрай подготвена за тази епидемия.

Около 200 доброволци са се отзовали да помагат в УМБАЛ "Александровска". Те са от различни социални групи на населението - студенти, представители на компютърните науки, скални катерачи, планински спасители. Това каза доц. Костадин Ангелов, изпълнителен директор на лечебното заведение пред БНТ.

Две от най-големите болници в страната се оказаха с изчерпан капацитет.  Общо хоспитализираните пациенти са около 36. Критично болните са двама, те са в „Пирогов”. Други осем болни, които бяха в по-тежко състояние, вече са по-добре", обясни на редовната си следобедна пресконференция ген. Мутафчийски.

Мухъл и разруха в отделение на общинската болница в Дупница засне мъж, който е бил поставен под карантина там със съмнения за коронавирус. Той публикува два клипа в социалните мрежи, които предизвикаха вълна от коментари и недоволство.

Най-големите групи частни лечебни заведения в страната излязоха с обща позиция, в която заявяват, че ще бъдат наистина удовлетворени, ако техните ресурси и възможности, желанието и призванието на техните медицински специалисти да изпълнят максимално своя дълг към обществото, допринесат за опазване на живота и здравето на възможно най-голяма част от нашия народ. Позицията е подписана от Ангел Ангелов, изпълнителен директор на Аджибадем Сити клиник, Михаил Тиков, изпълнителен директор на болнична група „Булфарма“ и проф. д-р Илиан Дойков, управител на УМБАЛ „Каспела“.

Ето и пълния текст на позицията:

14 лекари, сред които заместник-управителят и шестима завеждащи на ключови отделения в общинската болница в Гоце Делчев са депозирали предизвестия за напускане в знак на несъгласие с политиката, провеждана от управителя д-р Владислав Улевинов, съобщи БНР. Сред подалите оставка са завеждащите отделения по хирургия, ортопедия, гинекология, реанимация, по детски и по вътрешни болести. Медицински сестри също са подали сигнал в общината.

Log in or Sign up