Сряда, Октомври 16, 2019

Болници

Потресаващата обстановка, в която попадат пациенти по време на престоя си в клиниката по нефрология и детска хемодиализа към Специализирана болница по детски болести Проф. д-р Иван Митев“ ги подтиква да създадат онлайн платформа за набиране на средства.
Ръководството признава, че болницата е в тежко финансово състояние. Мазилката по стените пада, а възрастта на шкафчета, дюшеци и леглата варира между 25 и 35 години. Пациенти и лекари делят една тоалетна, в която дори няма дезинфектант и сапун.

По време на честване на Световния ден на донорството, началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски представи реновирани зали и увеличени трансплантационни екипи в организацията на донорството.
„Тази година се извършиха някои кардинални промени в организацията на донорството. Отделихме повече от милион и половина от бюджета си, за да реновираме операционните зали, в които се случва това чудо – в момента те са последна дума на технологиите, най-модерните в България. Разширихме трансплантационните екипи – вече не една, а две клиники участват в реализирането на донорските ситуации и на трансплантационния процес – Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Първа клиника по коремна хирургия“.

По думите му, значитетелни средства от бюджета на ВМА са отделени за организиране на дейността по подбора и след това наблюдението на болните, които се готвят за белодробна трансплантация или които са преминали през такава в чужбина.

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Шумен търси финансова подкрепа за закупуването на трети линеен ускорител. Това обяви доц. д-р Румен Габровски, началник на клиниката по лъчелечение в КОЦ, пред журналисти, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Технологичното обновление ще позволи максимален достъп до най-съвременна технология на пациентите, чийто брой е нараснал двойно. „Наличието на болни е за 2,5 ускорителя. Претоварването на наличните два базови апарата ограничава сроковете за експлоатация. Скъпата апаратура е на половината от технологичния си живот и се изисква задължителен ъпгрейд на информационната и планираща система за окола 1,2 млн.лв. до края на 2019 година. Дошло е време, заедно с ъпдейта на настоящата апаратурата, да се достави и монтира и трети линеен ускорител“, каза доц. Габровски.

На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за стартова заплата от 900-950 лв., заяви пред БНР д-р Васислав Петров – председател на Сдружението на областните болници. „Средствата, с които разполагаме, не достигат за повишаване на заплатите в такива размери“.
За обещаните 200 млн. лв. повече за догодина д-р Петров отбеляза: „Никой не казва, че разпределението ще бъде примерно 10% увеличение на всички клинични пътеки. Тепърва ще се договарят Лекарският съюз и Здравната каса коя пътека с колко ще бъде увеличена“.
„Много от нашите болници дават над 60-65% от заработените средства за работна заплата. Повишаването на процента средства за работна заплата над тези граници би довело вече до нестабилност на болниците и те биха се сринали. За да не допуснем нестабилност в болниците и оттам риск за обслужване на населението, би трябвало на всички да им е ясно, че заплатите, които в момента даваме, са нашите възможности към момента“, предупреди д-р Петров. 

Все още не е ясно как здравните работници подминават мизерните условия в лечебниците, сякаш са просто поредния фас захвърлен на улицата. Родители публикуваха в социалните мрежи потресаващи кадри от стая на детското отделение на севлиевската болница МБАЛ "Д-р Стойчо Христов". "Нека ви запозная със стая 1 в детското отделение на севлиевската ни болница. Напомня ми на училището в град Припят след аварията в Чернобил. Дори и най-големия си враг не пожелавам да попада там с детето си. Коментарите оставям на вас". От публикуваните две снимки се вижда, че състоянието на стаята, в която трябва да се лекуват деца граничи с мизерията.

Хоспис "Добролюбие" ще отбележи Световния ден на милосърдието и палиативните грижи днес от 13. 00 ч. в двора на Многопрофилна болница "Д-р Ат. Дафовски". Това съобщиха от ръководството на хосписа, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ . Тази година се навършват 11-годишни от създаването на здравното заведение в Кърджали, в което за една година се лекуват над 150 болни, като то е безплатно за онкологично болни. Няколко eкипи от лекари, медицински сестри, психолози, социални работници, рехабилитатори, санитари болногледачи, духовни лица и доброволци се грижат за пациенти с хронични инвалидизиращи заболявания, терминални състояния и медико-социални проблеми.

За скандално източване на здравната каса от Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Царица
Йоанна - ИСУЛ" в София, съобщава "168 часа". Според публикацията началникът на отделението доц. Борислав Кючуков е фалшифицирал историята на заболяванията на множество пациенти с катаракта. От проверката на НЗОК става ясно, че за оперативното отстраняване на старческото перде на окото се използва пътека №131 на стойност 360 лв. Вместо тази обаче доц. Кючуков изписва други пътеки - №140 или №135, които са за оперативно лечение на заден очен сегмент при заболявания на ретина, стъкловидно тяло и травми, на стойност 700 лв. Докладът сочи, че над 960 души са били оперирани от катаракта по скъпата клинична пътека за 4 години в ИСУЛ. По този начин болницата е придобила с измама над 300 хил. лв.

140 години от своето създаване ще отбележи МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен на днес и 11 октомври.  Програмата за честването включва поднасяне на венец пред паметника на д-р Селимински пред сградата на болницата, а от 12:30 ч. ще се проведе тържествен медицински съвет.
Кулминацията на тържествата е на 11 октомври – петък. В 18:00 часа в зала „Сливен“ ще се проведе юбилеен концерт по повод 140-та годишнина. Преди това, от 17,30 ч. ще бъде поднесен венец пред барелефа на д-р Иван Селимински, който се намира паметника на площад „Хаджи Димитър“.

Директорът на карловската болница д-р Христо Пелев обясни, че има подадени предизвестия за напускане от 6-те медицински сестри от Детско отделение и от 3-мата лекари в отделението, които са солидарни с исканията на сестрите.„Веднага събрах на спешна среща всички медицински сестри, лекарите, кмета и председателя на ОбС, за да решим проблема. Обещах, че от 1 октомври ще увелича заплатите на сестрите средно с по 100 лв. и всеки месец, при интензивна работа, ще получат ДМС. Лекарите се съгласиха да изчакат до декември, когато ще бъде подписан новият Национален рамков договор“, допълни директорът на карловската болница.

Log in or Sign up