Сряда, Юли 15, 2020

След скандала с ваксините през миналата година, останаха някои неизяснени въпроси. Еди от тях е какво стана с еувакса – ваксината injectсрещу хепатит Б, произведена в Корея и неразрешена за употреба в България и ЕС?
Както стана известно от предаванията на Валя Ахчиева, България и Турция са се споразумели за извършване на бартер, като ние 100 000 ваксини Еувакс. Това е стока на стойност приблизително 2 милиона и 100 хиляди лева по цени на дребно.


Последно в началото на 2016 година говорителят на Върховна административна прокуратура Ася Петрова обясни, че е установено, че ваксината „Еувакс” се държи в склад, собственост на Министерство на здравеопазването.
Ваксината е внесена на 21 юни 2015 година, като не е известно какъв е бил остатъчния срок на годност тогава.
Интересно е кога изтича срока на годност на тези ваксини и какво смята да прави МЗ с тях? Ще бъдат ли унищожени, както изисква закона и кой ще плати разходите за това? Защо изобщо и е трябвало на държавата да получава тези ваксини, знаейки много добре, че не може да ги прилага при децата? Кой е отговорен за това и ще му бъде ли потърсена отговорност?
Междувременно Валя Ахчиева направи нови разкрития пред Фрогнюз. В интервю тя съобщава, че сделката с Турция е договорена в София в турското посолство почти един месец преди Министерският съвет да вземе решение за бартера, а цената на ваксините е определена от турската страна и приета от българската. Упълномощени да работят по бартера са били Адам Персенски, Елвира Фотва и Катя Ивкова.
Наскоро гръмна нов скандал с ваксините – Булбио произвело незаконно 1 милион ваксини Тадиф пак за турския пазар. Разкритието коства поста на директора на Булбио Д-р Димитров.
Какво стана с тези ваксини? Изнесени ли са, платени ли са и ако не са кой ще ги плати? Ще се потърси ли отговорност и достатъчна ли е за това оставката на директора?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up