Вторник, Юли 07, 2020

Заради липсата на лекарства на пазара, включително и на такива без аналог, министър Москов лансира нова идея – държавата да p.moskovсъздаде фирма за търговия с лекарства. Тази държавна фирма щяла да снабдява населението с лекарства, които другите търговци не искали да внасят. До тук добре, само че .... Ако другите търговци на лекарства не искат да ги внасят, защото не им е изгодно, от къде на къде за държавната фирма ще е изгодно?


Ако внася неизгодно, сиреч на загуба, то тогава кой ще покрива загубите?
Ще може ли тази държавна фирма да внася и търгува и с други лекарства, за да покрива загубите си? А, ако не може да се конкурира на пазара с другите фирми(което е 100% сигурно), то тогава насила ли ще накарат аптеките и болниците да купуват от нея?
Ако на тези въпроси има задоволителни отговори, какво ще прави Държавното аптечно предприятие, ако самият производител не желае да достави лекарството си на определената от държавата пределна цена?
Тогава какво следва? Държавно предприятие за производство на лекарства ли ще прави държавата? А ще имали отново държавни аптеки?
Разбира се може да има всичко това. Имаше го в миналия век. Държавата освен лекарства произвеждаше леки коли, салам, безалкохолни напитки, дрехи, хляб и прочее.
Така, че на въпроса може ли да има държавно аптечно предприятие има лесен отговор. Може разбира се, може и повече. Ако ви харесва, опитайте отново. На някои явно им харесва.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up