Вторник, Юли 07, 2020

Уважаеми господа Премахнати са ми панкреас и далак. След изписване от здравното заведение ми бе предписан лекарствения продукт Креон drugs25 000, който трябва да бъде приеман с всяко хранене. Учудването ми беше голямо, когато установих, че липсата на панкреас, не е основание лекарствения продукт да бъде заплащан от НЗОК.
Понастоящем НЗОК заплаща лекарствени продукти за домашно лечение на 359 заболявания включени в Наредба 38. Пълната резекция на панкреаса не е включена, което налага пациента да заплаща ежемесечно между 240 и 270 лв за креон, който е животоспасяващ за хора без панкреас.

Това е само част от ежемесечните разходи, които надхвърлят 370 лв., за лекарствени продукти и медицински изделия.
В момента лекарството Kreon 25 000 е в Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък и се реимбурсира на 100 % единствено за заболяването с МКБ – E 84.1 „кистозна фиброза“. Пациентите с пълна резекция на панкреаса, имат най-основателни причини да ползват реимбурсиран креон.
Моля, като отчетете тежестта на заболяването и необходимостта от Вашата намеса, да предприемете спешни, ефективни действия за промени в нормативната уредба, които да дадат възможност за включване на заболяването в списъка по Наредба № 38 за определяне на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща.

Здравейте, в кратката характеристика на продукта (КХП) Kreon 25 000, в индикациите за приложение са описани 9 състояния, между които и "хирургия на панкреаса", т. е. по отношение на индикациите на медикамента не би трябвало да има проблем. Както правилно сте посочила в жалбата си, важно е това състояние да бъде включено в списъка на заболяванията, за които НЗОК заплаща за домашно лечение.
Остава загадка защо това не е направено. Надяваме се да е станала техническа грешка, за това се обръщаме към МЗ своевременно да коригира грешката си.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up