Понеделник, Юли 06, 2020

Искам да попитам; защо премахнаха от безплатните лекарства живото спасяващата ампула "глюкаген" за диабетици. Някои от министрите, injectкоито решават за тях, имат ли на представа как се спасява диабетик изпаднал в кома? Аз като съпруга на диабетик съм се борила с такава ситуация.  
Глюкаген е предназначен за незабавно, спешно приложение при тежка хипогликемия при хора с диабет, които са изпаднали в безсъзнание.
 Глюкагонът е естествен хормон, който има противоположен ефект на инсулина в човешкото тяло. Той подпомага превръщането на глюкогена в черния дроб. След това глюкозата се освобождава в кръвния ток.
 
Здравейте, лекарството с търговско наименование GlucaGen HypoKit, с код по НЗОК H04AA01 е все още в списъка на НЗОК -- последна актуализирана версия от 16.03.2016 год., която е достъпна и от сайта на НЗОК (www.nhif.bg). Притежателят на разрешението за употреба (ПРУ) е подал писмено заявление за прекратяване заплащането на лекарствения продукт по реда на Наредба 10, но това не изважда лекарствения продукт автоматично от списъка. Все още ПРУ NovoNordisk са длъжни да осигуряват медикамента.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up