Сряда, Август 12, 2020
Одобриха нова схема за имунотерапия на рак

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри нова схема за лечение с лекарствения продукт Keytruda. При всички видове рак, при които Кейтруда се прилага като имунотерапия при възрастни, вече може да се прилага в по-висока доза, която позволява по-малко посещения в клиники за инфузии, като по този начин се подпомага социалното дистанциране по време на пандемията COVID-19.

 Новата доза от 400 милиграма на всеки шест седмици е одобрена за пациенти, които приемат лекарството самостоятелно, както и за тези, които го приемат в комбинация с други лекарства.
Новата опция за дозиране ще се предлага в допълнение към настоящата схема на лечение, която е от 200 mg на всеки три седмици.

„Важните Merckи за социално дистанциране за COVID-19 създадоха редица предизвикателства за хората с рак, включително спазването на планираните схеми на лечение“, казва в прессъобщение д-р Рой Байнес, старши вицепрезидент, ръководител на глобалното клинично развитие и главен лекар в Merck Research. „Днешното одобрение на схема за дозиране на Keytruda на всеки шест седмици дава възможност на лекарите да намалят броя на посещенията си в клиниката.“

FDA даде зелена светлина на новата доза в процедура на ускорено одобрение, основавайки решението си на данни за начина, по който тялото обработва Keytruda, както и връзката между приемането на лекарството, ефективността и безопасността. FDA ще изиска резултатите да бъдат потвърдени при нови изпитвания.

Keytruda е одобрен за лечение на някои случаи на следните ракови заболявания: недребноклетъчен белодробен карцином, дребноклетъчен белодробен карцином, рак на главата и шията, рак на пикочния мехур, рак на стомаха, рак на хранопровода, рак на маточната шийка, рак на черен дроб, рак на бъбреците, меланом, карцином на яйчника, класически лимфом на Ходжкин, голям В-клетъчен лимфом и рак, при който клетъчната ДНК е с висока нестабилност.

Merck отбелязват, че при Keytruda могат да се появят тежки странични ефекти, включително възпаление на белите дробове, на дебелото черво или черния дроб, хормонална дисфункция на бъбреците и тежки кожни реакции. При появата на странични ефекти, приемът на лекарството трябва да бъде отложен или прекратен, а страничните ефекти да се лекуват със стероиди.

„В това безпрецедентно време Merck се ангажира да гарантира, че нашите лекарства и ваксини достигат до нашите пациенти и клиенти. Това включва редица нови стъпки в подкрепа на пациентите в САЩ, които може да са загубили работата си и застрахователното покритие“, заявява компанията в прессъобщението, публикувано на merck.com/COVID-19.
Източник: curetoday.com

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up