Сряда, Август 12, 2020
Хлорохин e причинил смъртта на 11 болни с COVID-19  в Бразилия

След лабораторни изследвания, проведени в Китай и Франция, се твърдеше, че хлорохинът блокира размножаването на новия коронавирус в клетъчните култури, поради което можел да се използва и при пациенти с Ковид-19 в комбинация с антибиотика азитромицин.
Здравният министър Ананиев заяви¸че България разполага с 15 0000 дози и е поръчала отделно доставка на двете лекарства от Китай на обща стойност 600 000 долара.

Дойче веле съобщава за 11 смъртни случая в Бразилия след прилагане на комбинация висока доза Хлорохин и Азитромицин за лечение на COVID-19. Пациентите са получили тежки аритмии и увреждания на сърцето. В изследването, финансирано от бразилската държава е трябвало да участват до 440 пациенти, но е било предсрочно прекратено.
Медикаментите за малария обикновено се прилагат с ниска дозировка и само за няколко дни. В Бразилия обаче дозата е била по-висока от тази, която са препоръчвали китайските здравни власти, както и Американският център за контрол и превенция на заболяванията. Резултатът: 11 жертви в Бразилия на шестия ден от изследванията.
При това учени от списанието на Канадската медицинска асоциация са отправили предупреждения към бразилските медици, че комбинацията от хлорохин и антибиотика Азитромицин предизвиква аритмия, хипогликемия (спадане на кръвната захар), безпокойство и обърканост, а при висока дозировка - епилептични пристъпи, кома и дори  инфаркт.
В нашата страна има данни за поне един починал пациент с COVID-19, на когото в Пирогов е била прилагано лечение с хлорохин. Властите така и не уточниха причината за смъртта на 40 годишния мъж. Първоначалното съобщение беше за внезапно спиране на сърцето(ритъмна смърт).

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up