Понеделник, Юли 06, 2020
Одобриха първата ваксина за ебола

Американската агенция по храните и лекарствата(FDA) обяви одобрението на Ervebo, първата ваксина за профилактика на болестта, причинена от вируса Ебола за лица на 18 и повече години. Случаите на Eбола са много редки в САЩ, а тези, които са се появили, са резултат от инфекции, придобити от лица в други страни, които след това са пътували до САЩ, или от медици, които са се разболели след лечение на пациенти с Eбола.

 

„Докато рискът от заболяване с вируса Ебола в САЩ остава нисък, правителството на САЩ остава дълбоко ангажирано да се бори с опустошителните огнища на ебола в Африка, включително сегашното огнище в Демократична република Конго“, каза Анна Абрам, заместник-комисар по политиката на Агенцията по международни отношения. „Днешното одобрение е важна стъпка в нашите непрекъснати усилия за борба с еболата в тясно сътрудничество с нашите партньори от американското Министерство на здравеопазването, както и с нашите международни партньори, като Световната здравна организация. Тези усилия, включително днешното одобрение, отразяват непоклатимия стремеж на FDA да използваме нашия опит за улесняване разработването и наличието на безопасни и ефективни медицински продукти за справяне с неотложни нужди на общественото здраве и борба с инфекциозните заболявания, като част от нашата жизненоважна мисия за обществено здраве."

Eбола е заразно заболяване и се предава чрез директен контакт с кръв, телесни течности и тъкани на заразени диви животни или хора, както и с повърхности и материали, като спално бельо и дрехи, замърсени с тези течности. Появата на симптомите на Eбола може да бъде внезапна и може да включва температура, умора, мускулна болка, главоболие и болки в гърлото. Това е последвано от повръщане, диария, обрив, нарушена функция на бъбреците и черния дроб, а в някои случаи и вътрешно и външно кървене. Eбола има инкубационен период, който варира от 2 до 21 дни. Хората, които се грижат за болни с Eбола, включително медиците, които не използват правилни предпазни мерки за контрол на инфекцията, са изложени на най-висок риск от заразяване.

Потвърдените огнища на Eбола са документирани от 70-те години на миналия век, предимно в райони на Африка на юг от Сахара, където учените смятат, че вирусът винаги присъства в ниски нива при определени заразени диви животни. В редки случаи хората се разболяват от Eбола, след като влязат в директен контакт със заразени животни, което след това може да доведе до огнища на Eбола, когато вирусът се разпространи между хората.
Епидемията в три страни от Западна Африка (Гвинея, Либерия и Сиера Леоне) от 2014 до 2016 г. доведе до повече от 28 000 случая на Eбола и повече от 11 000 смъртни случая.

„Болестта на вируса Ебола е рядко, но тежко и често смъртоносно заболяване, което не знае граници. Ваксинирането е от съществено значение, за да се предотврати появата на огнища и да се предотврати разпространението на вируса на Ебола, когато се появят огнища “, казва Петър Маркс, доктор на науките, директор на Центъра за оценка и изследвания на биологията на FDA.

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up