Вторник, Октомври 27, 2020
Българите са на първо място в Европа по употреба на широкоспектърни антибиотици

 

По повод Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците – 18 ноември, специалисти алармираха за опасността, която крие безразборното вземане на тези лекарства, и отправиха послания към лекари и пациенти.
“Първо, вирусни инфекции – хрема, почти всеки гърлобол, суха кашлица без висока температура и отделяне на храчки, не се лекуват с антибиотици”, каза за БНР проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и допълни: “Второ, всеки антибиотик се изписва от лекар. А той, от своя страна, би трябвало да спазва следните правила – да разбере кои микроби да третира с антибиотик; да локализира инфекцията и антибиотикът да прониква най-много на съответното място; да се ориентира в общото здравословно състояние на пациента и в комбинация с кои лекарства да предписва антибиотик; да направи икономическа обосновка, тъй като скъпите антибиотици не винаги са най-добрите.”


Средните количества антибиотици, които се изписват у нас, са съпоставими с тези в Европа, но не и по отношение на действащите срещу много видове патогени.
“През последните две години се забелязва неприятна тенденция – доста лекари в извънболничната помощ за деца и възрастни изписват антибиотици (трета генерация цефалоспорини), които се вземат веднъж дневно. Но тези широкоспектърни лекарства с нищо не са по-добри за лечението например на ангина или скарлатина в сравнение с другите антибиотици, които се дават три или четири пъти на ден. А що се отнася до болниците, въпреки че като общо количество не ползваме в тях повече антибиотици от средноевропейските стандарти, ние употребяваме най-много широкоспектърни антибиотици в Европа – два пъти повече от другите държави”, изтъкна проф. Кантарджиев.
За да се бори с негативната тенденция през тази седмица Центърът по заразни и паразитни болести започва компютърно обучение на лекарите. Готов е и Националният план за действие срещу антимикробната резистентност, който се очаква да бъде одобрен от правителството до края на годината, съобщи Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването. Документът предвижда повишаване на осведомеността при използването на антибиотици както в хуманната, така и във ветеринарната медицина. Друга мярка цели засилването на надзора при предписването на лекарствата чрез повече профилактика в болничните заведения. Предвиждат се също така информационни кампании, методически обучения и инструкции как да се употребяват антибиотиците.
“Ако не променим нагласата си и не започнем да употребяваме разумно антибиотиците, в средата на века от антимикробна резистентност годишно по света ще умират 10 млн. души. Затова и бъдещето на този вид лекарства зависи от всички нас”, заяви д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация у нас. “Според нашите данни антимикробната резистентност е отговорна за 33 хил. смъртни случая годишно в Европейския съюз и за 700 хиляди в целия свят за същия период. Смята се, че до 2050 г. антимикробната резистентност може да се превърне в по-голяма заплаха за човечеството дори от онкологичните заболявания. Затова с българските институции се събрахме, за да разработим националния план за действие, и поехме ангажимент да работим заедно. Но най-важното е посланията ни да стигнат до всички хора”, изтъкна още д-р Сила.

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up