Вторник, Октомври 27, 2020
Антибиотичната резистентност - заплаха за общественото здраве в целия свят

 

Заради антибиотична резистентност в следващите 30 години се очаква да починат над 2 млн. души в света - каза д-р Данило Ло Фо Уонг, , програмен мениджър за контрол на антимикробната резистентност в Световната здравна организация - офис Европа. Смъртността от инфекции, причинени от резистентни микроорганизми, възлиза на повече от 25 000 души годишно в Европа и 700 000 по света.

По думите му Италия и Гърция са на челните места по смъртни случаи в резултат на антибиотична резистентност, а България е на 16 място сред европейските държави. По данни на Световната здравна организация малкият брой разработвани в момента нови антибиотици не са в състояние да се справят с нарастващия брой мултирезистентни микроорганизми.
Необходимо е във възможно най-кратки срокове да бъде приет Национален план за действие срещу антимикробната резистентност. Това беше общото мнение на участниците в кръгла маса По повод Световната седмица, посветена на правилната употреба на антибиотиците.
„Резистентността води до такива вреди за здравето на обществото, каквито вреди нанасят трите важни заболявания - СПИН, туберколоза и грип. Това е големия проблем, и всеки лев, даден за намаляване на резистентността и за увеличаване на знанията на хората, на обществото, е в правилна посока”, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.
Във всички класове антибиотици се наблюдава резистентност, включително и към новите антибиотици, каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов. По думите му са предприети законодателни промени за ограничаване на използването на антибиотици във ветеринарната медицина. Те целят недопускане на неконтролирана употреба, както и на групово третиране на животните, а само индивидуално лечение, ако има показания, уточни Янко Иванов.
Антибиотичната резистентност е скрита пандемия, подчерта пред участниците във форума заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той уточни, че се увеличава броят на докладваните смъртни случаи в следствие на резистентност в ЕС.
Преди откриването на антибиотиците хиляди хора са умирали от бактериални инфекции, като пневмонии или постоперативни инфекции. След откриването и използването на антибиотиците все повече и повече бактерии, които в началото са били чувствителни, са станали резистентни и са развили различни начини за "противопоставяне" на антибиотиците. Тъй като резистентността се увеличава, а малко нови антибиотици са открити през последните години, понастоящем проблемът с антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за общественото здраве.
Източници: БНР, Dariknews, newsbg, БГНЕС

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up