Събота, Септември 19, 2020

ЛЕКАРСТВА и МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ

Комитетът за лекарствата в хуманната медицина на Европейската агенция по лекарствата препоръчва като опция лечението на тежко болни пациенти с КОВИД с кордикостероида дексаметазон. Препоръката е само за болни на кислородна терапия и на механична вентилация, съобщиха от ЕМА.

Участникът, заради който беше прекратена Фаза 3 на изпитванията на ваксина Covid-19 на AstraZeneca, е жена от Обединеното кралство, при която са се появили неврологични симптоми, съответстващи на рядко, но сериозно гръбначно-възпалително разстройство, наречено напречен миелит, каза главният изпълнителен директор на лекарствения производител - Паскал Сориот. по време на частен конферентен разговор с инвеститори в сряда сутринта. Диагнозата на жената все още не е потвърдена, но тя се подобрява и вероятно ще бъде изписана от болницата, каза Сорио.

Фирма Суикс Биофарма ЕООД, която е официален представител на Bristol Myers Ирландия, уведомява, че производителя временно спира продажбите на Baraclude 0,5mg. х 30. Baraclude, с международно непатентно наименование Entecavir, представлява антивирусно лекарство, използвано за лечение на хронична инфекция с вируса на хепатит В при възрастни.

Комитетът по безопасност на Европейската агенция по лекарствата (PRAC на EMA) препоръча отмяна на разрешенията за пускане на пазара на лекарствени продукти, съдържащи 5 мг Ulipristal acetate (Esmya и генерици), използван за лечение на симптоми на миома на матката, съобщи пресслужбата на агенцията.

Националната здравноосигурителна каса публикува данни за превишение разходите за лекарства над планираните през 2-то тримесечие на 2020 година. Оскъдните данни показват единствено, че касата е платила с 28 милиона лева над планираните в бюджета разходи, което е с около 50 милиона лева повече в сравнение с 2-то тримесечие на миналата година.
Най-голямо е превишението на разходите за лечение на онкологични заболявания. След тях се нареждат лекарствата, предписвани с протоколи. В информацията не се съобщава дали това превишение се дължи на нарастване на броя на пациентите или на увеличени цени на реимбурсираните медикаменти.

Няколко водещи световни фармацевтични компании, разработващи ваксини срещу COVID-19 - Pfizer, Johnson & Johnson и Moderna, в съвместно изявление са заявили, че публично поемат ангажимент да не искат одобрение от правителството, докато не бъде доказана безопасността и ефективността на кандидатите им за ваксина, съобщава Wall Street Journal, цитиран от Агенция Ройтерс.

Рано или късно, една всичките компании, които в момента се надпреварват в създаването на ваксина срещу Ковид, ще успее. Вероятно дори няма да е само една компания Проблемът, който остава е какво ще случи, ако по-голяма част от хората откажат да се ваксинират.

Първоначалните резултати от изпитванията на руската ваксина срещу коронавирус не показват сериозни странични ефекти, а препаратът създава антитела, сочи проучване, публикувано в авторитетното медицинско списание The Lancet. Лекарите, участвали в изпитванията, са провели две открити, нерандомизирани проучвания във фаза ½ в две болници в Русия.

Фирма Майлан, която е производител на лекарствения продукт Метизол временно е спряла продажбите на медикамента в разфасофки 5мг. таблетки х 50., поради изчерпване на наличните количества и невъзможност за произвеждане в кратки срокове. 
Метизол ( с международно непатентно наименование Thiamazole) представлява лекарствен продукт, потискащ синтезата на тиреоидните хормони. Той обаче, не оказва влияние върху количеството на вече синтезираните хормони, нито на тяхното отделяне и затова ефектът от неговото действие се проявява едва след няколкодневно използване.

Log in or Sign up