Събота, Декември 14, 2019

655 402 kiril ananiev0252 са докладваните случаи на морбили в Министерството на здравеопазването,

 

31 от тях са са лабораторно потвърдени, има и 6 непотвърдени случая – по едни в областите Варна, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Перник и Хасково.

 

Тези данни изнесе здравният министър Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол днес.

 

Той уточни, че до момента са засегнати три области - Благоевград, София-град, София-област и постави акцент върху факта, че 27 от заболелите не са били имунизирани, като повечето оттях са деца – броят им е 24. При 10 от тях ваксината не е била поставена поради това, че те не са навършили 13-месечна възраст, а при останалите 14 причината е бил в неявяване при личния лекар, уточни министърът.

Toй бе категоричен, че здравното министерство е предприело всички необходими мерки, налагащи се от ситуацията.

На здравните инспекции е било разпоредено чрез личните лекари да издирят всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация или с пропуск в имунизационната схема и да ги имунизират незабавно с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Препоръчано е също така всички лекари да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

Министърът увери, че МЗ е осигурило достатъчни количества ваксини и за пореден път се обърна към родителите с призив при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия лекар.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up