Понеделник, Юни 01, 2020

vaccine„Ние сме във война, от три години около нас ври и кипи и е много важно да се съблюдават препоръките на здравните власти, за да не допуснем внос на морбили от съседни страни, където инфекцията е сериозен проблем“.  

За това алармира главният държавен здравен инсп ектор д-р Ангел Кунчев на пресконференция в Министерството на здравеопазването. 

От думите му стана ясно, че за този период в Украйна са регистрирани над 50 000 случая на морбили, над 5000 са заболелите в Румъния, засегнатите от инфекцията в Сърбия също надхвърля 5000, над 2500 са доказаните случаи в Гърция, а Македония вече е обявила официално епидемия с над 200 заболели и няколко смъртни случая на малки деца в Скопие и Тетово.

По думите на д-р Кунчев държавата е направила всичко възможно, за да не допусне епидемия като е осигурила необходимите количества ваксини, създала е условия за нормален ритъм на работа на личните лекари по имунизационния календар, а тяхната дейност в проблемните райони е активно подпомагана от здравните медиатори.

Остават сраховете на хората, а те няма да бъдат преодолени с налагане на глоби, ако има грешна убеденост във вредата от ваксините. Затова ще залагаме на иформационните кампании за родителите, обясни д-р Кунчев.

Органите на РЗИ са осъществили 16 000 проверки за последната година, като са връчени 112 акта на родители, допълни той. Главният държавен здравен инспектор се спря и на въпроса за нежелани реакции от ваксините, които се изтъкват като главна причина за отказа от имунизация.

Той припомни, че на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е достъпна специална форма, където всеки, без значение дали е близък роднина на детето, може да съобщи за такава реакция.

Когато се получи сигнал и стартираме процедура по проверка. Понякога се събира огромен консилиум от специалисти, които да проверят дали състоянието на детето е резултат от ваксината.

В преобладаващата част от случаите става въпрос за малко по-силна местна реакция след поставянето на ваксината. Ние не бягаме от тези сигнали, напротив – търсим ги. За миналата година са получени 108 сигнала, съпоставими с 2,2 млн. извършени имунизации“, каза д-р Кунчев.

На пресконференцията стана ясно, че към днешна дата - 27 февруари в здравното минисетроство са съобщени 51 случая на морбили. Засегнати са четири области в страната: Благоевград – 40 заболели, София-град – 7 заболели, София-област – 3 случая, Варна – 1 случай, стана ясно още на пресконференцията.

По думите на проф. Татяна Червенякова, директор на столичната Инфекциозна болница в леч

ебното заведение са настанени 7 болни от морбили с тежка и среднотежка форма на заболяването. При всички тях лечението протича успешно и състоянието им се подобрява, категорична бе тя.

   

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up