Петък, Август 07, 2020

kravВ област Бургас запасите от кръв са на изчерпване преди разгара на летния сезон, а туристите постоянно се увеличават. За тревожната ситуация предупредиха от отделението по трансфузионна хематология към държавната УМБАЛ и призоваха спешно за солидарно кръводаряване от цялата страна.
"Имаме нужда да попълним запасите си, защото през лятото в областта има приход на изключително много туристи от цяла България и от чужбина, част от които боледуват и се нуждаят от лечение с кръвни съставки. В момента има остър недостиг на кръв. Затова всеки, който иска да спаси човешки живот, да се отзове", апелира началникът на кръвния център д-р Тодор Бояджиев.

Кръв се търсела от всички групи, съобщават от вестник 24 часа. Отделението зарежда всички болници в региона. Към края на юли се очаква населението на Бургаска област да надхвърли милион души, а до 20 август да мине 1,5 млн.
Освен в самия Бургас кръв за региона може да се дари навсякъде в страната, стига дарителят да посочи, че е за черноморския град, обясниха от кръвния център. И обявиха, че в разгара на лятото ще работят с дежурни екипи и следобед, включително и в почивните дни, ако се явят кръводарители.
Най-близкият до Бургас кръвен център е в Стара Загора, но медиците обясняват, че при екстрени ситуации не можело да се разчита на помощ от 170 км.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up