Събота, Декември 07, 2019

kravodar PirogovБългарските лекари все по-често даряват кръв, за да спасят живота на пациентите си, защото кръводарителите у нас намаляват драстично. В България нуждата от кръв и кръвни съставки се задоволява едва на 25%.
"Виждате, че лекарите са почти толкова, колкото и близките искат да дарят. Даже понякога персоналът понякога е повече”, признава пред Канал 3 д-р Мария Савчева, началник на лабораторията по трансфузионна хематология.

От четири години тя е сред доброволците, които даряват кръв. Оттогава всеки път, когато в "Пирогов" има кампания по кръводаряване, тя е сред добротворците. Основната ѝ мотивация е недостигът на кръв за пациенти в спешни ситуации. И се оказва, че все повече доктори даряват кръв. Най-големият проблем са редките кръвни групи.
"Отрицателните, с отрицателен резус фактор, са по-рядко срещани като кръвни групи. Те могат да се преливат, както на отрицателна, така и на положителна, затова необходимостта на такива кръвни групи е по-голяма", допълва д-р Савчева.
Кръводаряването е полезно, организмът регенерира загубените клетки, което заздравява имунната система. Дарителите получават и безплатно изследване за редица заразни и опасни болести и спасяват живот.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up