Сряда, Май 27, 2020

dokumenti32-годишна пациентка, болна от левкемия, вече три месеца чака решение от Комисията за лечение в чужбина. Жената се нуждае от животоспасяваща трансплантация, а забавянето може да се окаже фатално. Две години след като сбъдва мечтата си да стане майка, Анастасия започва битка за живот, разказват от Nova TV. Диагнозата е левкемия, а единственият шанс младата жена да оцелее е трансплантация на стволови клетки.
„Имаше момент, в който не ме допускаха заради дефектът, който ми се образува след химиотерапията. Спираш да мечтаеш, спираш да си позволяваш да мислиш за утре, защото не знаеш дали ще дойде”, казва Анастасия Арикова.
След много перипетии надеждата се завръща.

„Когато ми направиха трансплантация и всичко мина добре. Усетих я вярата в утрешния ден, позволих си да мечтая не само за утре, но и за по-далеч - това е страхотно”, сподели тя.
Цялото семейство си отдъхва, но спокойствието не трае дълго. Четири месеца по-късно идва лошата новина.
„Рецидив и започнахме от нулата, лечение на рецидива и отново ходене по мъките и по доктори. Разбираш, че животът се срива до нулата, но разбираш също така, че има за какво да се бориш - имаш дете, имаш семейство”, допълва Анастасия Арикова.
Шанс за живот ѝ дава германска клиника, но сумата за трансплантацията е непосилна. Затова Анастасия подава документи в Комисията за лечение в чужбина.
„Подадохме в края на февруари, днес сме началото на юни и още чакаме. За положителен отговор вече не смея и да си мечтая”, коментира младата жена.
Неспазването на сроковете се оказа едно от системните нарушения на Комисията за лечение в чужбина. Доказа го и проверката, възложена от здравното министерство.
„Това е масова практика на Комисията за лечение в чужбина, не е прецедент. Няма една преписка, която да не е забавена, факт. Това са хора, които нямат време да чакат и документите им трябва да се разглеждат максимум до 1 месец”, обяснява адвокат Христина Николова от ЦЗПЗ.
Процедурите, заложени в Наредбата за дейността на комисията, бяха атакувани в съда преди месец, а делото беше спечелено.
От здравното министерство отговориха, че документите на Анастасия са разгледани в срок, а случая ѝ ще бъде обсъден във вторник.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up