Петък, Октомври 18, 2019

bolniza Ovcha kupelИнтересът към имотите на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация е от години. Лечебното заведение е разположено в обширен парк, а освен сгради притежава и минерална баня, басейни с минерална вода в „Овча купел” и Горна баня. В редакцията на Право&Здраве получихме сигнал и подписка от пациенти на НСБФТР, които искат отмяна на решение на Министерския съвет, отнемащо активи на болницата за рехабилитация в полза на Столична община. Общината успява да издейства това решение, за да кандидатства по европейска програма. Проектът е „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“, а средствата за финансиране са осигурени по Приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Здравното министерство стартира процедура по намаляване на капитала на НСБФТР, с което се отнема собствеността на три имота на лечебното заведение в кв. Горна баня и минералната баня в “Овча купел”. Стига се до ситуацията, в която Министерството на здравеопазването предпочита да предостави безвъзмездно на Столична община апетитни имоти, вместо да ги възстанови и да осигури условия за лечение на пациенти. Според директора на лечебното заведение Йордан Иванчев това води до умишлено унищожаване на една успешна болница за рехабилитация.

13Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация /НСБФТР/ е най-старото рехабилитационно заведение на територията на София, положило през 1946 г. основата в областта на физикалната медицина и рехабилитацията в България. В лечебното заведение използват специализирани програми за инвалидизирани пациенти, както и за пациенти с хронични и хронично-рецидивиращи заболявания, водещи до трайна загуба на работоспособността и инвалидизация. НСБФТР разполага с 96 легла за хоспитализация, Медицински център „Аква-2003” за консултация и диагностика, лечебен минерален плаж и басейни с минерална вода, както и Специализирана лаборатория за анализ на минерални води, която единствена в България изготвя балнеологични оценки за здравното министерство.

02Запознати с фактическата обстановка в лечебното заведение коментират, че за тях остава необяснимо поведението на здравния министър, който с действията си позволява да бъде безвъзмездно дарено на Столична община това богатство. В същото време е налице умишлена безстопанственост, като минералната вода от сондажите в „Овча купел” изтичат в близкото дере без да се оползотворяват.

Сигнал е изпратен още миналата година до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването, кмета на Столична община, както и до председателя на СОС, омбудсмана Мая Манолова и комисията по здравеопазване към парламента. Молбата на пациенти на болницата е за пресичане на този пореден грабеж по позната схема - активи отиват в общината и там всичко се разпределя под формата на Консорциум за научни цели. Те считат, че ако Министерството на здравеопазването участва директно като бизнес партньор в проекта със собствените си активи и получи тези средства по европейската програма, ще се справи много по-добре, отколкото столичните общински чиновници, които разчитат с чужда собственост да печелят за сметка на болни хора. Подписалите сигнала предупреждават, че за да се вземат пари се унищожава нещо действащо и хубаво, но те ще се борят за спиране на този проект, дори ако трябва със сигнал до ОЛАФ.

В писмото си до институциите пациентите припомнят, че статистически България е най-бедната и най-болната страна в Европейския съюз и на фона на тази бедност да закриваш социална болница и създаваш умишлено проблеми е гавра с нещастието на хората, страдащи от тежки инвалидизиращи ги заболявания. Отделно болните са ощетени и от наложения регламент на здравната каса по клиничните пътеки за медицинските услуги – два пъти в годината по 7 дни, което е крайно недостатъчно за лечение и възстановяване. В повечето случаи заболяванията са хронични и изискват много дълъг възстановителен период, както и болници за рехабилитация, където това да може да се осъществи. Пациентите посочват, че здравето и лечението на хората следва да е първи приоритет за управляващите, поради което и тази най-стара, но реновирана и модерна болница трябва да остане в полза на болните, защото им помага достъпно. Те настояват за стопиране на процедурата по отнемане на активите на болницата и считат, че това богатство не трябва да бъде парцелирано, унищожавано и заграбвано от конюнктурни интереси в здравеопазването.

Четири месеца по-късно няма никаква промяна в становището за съдбата на болницата за рехабилитация и на 28.02.2018 г. ръководителят на Управляващия орган на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ г-н Кирил Гератлиев подписва договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане и развитие на Центрове за върхови постижения с бюджет 29 785 549,49 лв.
След финализиране на договора, на сайта на МОН е качен и проектът, с който е кандидатствано, от чието резюме става ясно, че целите са тотално игнориращи пациентите, нуждаещи се от адекватно лечение, а са ориентирани към: „Укрепване на инфраструктурата, необходима за научноизследователска и иновационна дейност на съвременно ниво, която стимулира повишаване капацитета за високи достижения в тематични области, които са от интерес за страната и Европа”.

Заинтересованите от съдбата на болницата за рехабилитация категорично не са съгласни пациентите да са извън целевите групи на проекта, въпреки че пари за наука не могат да се използват за комерсиални цели, а пациентите са комерсиална група според българското здравеопазване. Този факт говори, че в близките 15-тина години пациенти няма да имат достъп до тази лековита баня. Според тях е неуместно да се създават музейни лаборатории и работни кабинети на научни работници на място, където може да се лекуват болни хора. Възможно е намерението на Консорциума да е с очаквания за върхови постижения на европейско и световно ниво като резултат от проекта, но би следвало реализацията им да се упражнява не върху гърба на хората, а да се потърси друга собственост, а не тази територия за лечение.

Странен е още фактът, че и към настоящия момент уставният капитал на НСБФТР е непроменен от 2013 г. и собствеността, с която е кандидатствал Консорциум „Наследство БГ“ чрез водеща организация Софийски университет "Св. Климент Охридски" с проекта си „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“ е единствено собственост на НСБФТР ЕАД, която не е участник в проекта. Това поражда подозрение, че по проекта е кандидатствано със собственост, чужда за Консорциума, което е предпоставка за подвеждане на оценителите или умишлено подминаване на този факт от тях при извършване на оценката, но и в двата случая е реализирано престъпно поведение и подвеждане с цел усвояване на средства.

„Проектът реализира псевдонаука спрямо обществения интерес към минералната лековита вода. В тази връзка не приемаме и ще сезираме всички институции, които отговарят за изразходване на средства против обществената нужда, само за да се хванат срокове и да не се изпуснат безвъзмездни средства от европейско финансиране“, категорични са пациентите.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up