Понеделник, Юли 06, 2020

спешно отд.От дълго чакане пред кабинетите в спешното отделение на пловдивската университетска болница "Св. Георги" някои пациенти дори припадат. Лечебното заведение изнемогва от болни, предупреждават от вестник 24 часа. Хора в тежко състояние са принудени да чакат дълго в коридора, докато бъдат приети.
"Имам 39 градуса температура. Рентегенът показа, че съм с пневмония. Вече 5 часа чакам", обяснява 60-годишна пред кабинета по вътрешни болести.
До нея млада жена със силно сърцебиене колабира и паникьосаните ѝ близки започват да чукат на вратата. Сестрата излиза и заявява, че лекарят е само един и не може да се разкъса. Тя влиза вътре, но придружителите на жената продължават да тропат и вдигат скандал. Едва след това я вкарват за преглед.

Не такъв късмет има бездомник, настанен в общинския приют, който се е подул след ухапване от насекомо и бил докаран от социални служители. Човекът търпеливо охка в инвалидна количка, без да знае кога ще му дойде редът.
"Безобразие е толкова болни, които идват от цяла Южна България, да бъдат обслужвани от няколко медици", възмущават се пациенти.
От УМБАЛ "Св. Георги" обясниха, че са спазени медицинските стандарти за дежурствата. В ортопедичния и хирургичния кабинет били по трима лекари, а във вътрешния - един. На денонощие през тях преминавали около 180 - 200 души. Толкова се преглеждали и в детското спешно отделение. Струпванията били обикновено в късния следобед и нощем, тъй като тогава общопрактикуващите лекари вече не работят.
"Екипите прецизират кои пациенти да бъдат приети най-напред. Има застрашаващи живота състояния и други, които не отговарят на условията за неотложност", казват от здравното заведение.
Лекари твърдят, че нерядко им транспортират и спешни пациенти, пренасочени от частни болници, а в държавната "Св. Георги" са длъжни да ги приемат.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up