Вторник, Юни 02, 2020

copaymentДнес Правителството е приело Постановление да увеличи бюджета на министерството на отбраната с 20 милиона лева. В дневния ред на заседанието не се упоменава за какво са парите. В публикуваното резюме на взетите решения също не е упоменато. Оказва се, че средствата са предвидени за частично заплащане на задължения на Военно медицинска академия (ВМА) към Българската банка за развитие АД (ББР) по цесия на вземания от кредитори.
Звучи странно на пръв поглед. Какво общо има ВМА с ББР и как е натрупала задължения към нея? Защо Правителството ще покрива тези задължения?
От сайта на ББР АД разбираме, че „Българска банка за развитие (ББР) е финансова институция, 99,9% собственост на българската държава. Създадена е през 1999 г. като Насърчителна банка, като основен фокус в дейността й е подкрепата за малките и средни предприятия.” ВМА, обаче нито е малка, нито е средна, нито е предприятие. Защо банката ще цедира нейни вземания?

Ето и цялата история. Към 31.12.2014, ВМА има просрочени задължения към доставчици в размер на 93 758 038 лева. Тогава 52 413 288 лева от тях са прехвърлени, чрез цесии на ББР. Задължението на ВМА към кредиторите е поето от ББР, като ВМА трябва да върне парите на ББА до края на 2018 година. ВМА, обаче не връща нищо. С ПМС № 308/17.11.2016, Правителството заплаща 20 000 000 лева на ББР. Така от дълга на ВМА остават 32 413 288 лева. С днешното ПМС, Правителството дава нови 20 000 000 лева на ББР и така за последната година дългът на ВМА остава 12 413 288 лева, който вероятно също ще бъде платен с трето ПМС, срокът за което е края на 2018 година. Ето така ВМА е погасила дълговете си към доставчици.
Що така може, нека погасим задълженията на всички държавни и общински болници. Нека ББР да постъпи по същия начин с другите държавни болници със задълежения? Нека Пирогов, Александровска, болниците в Ловеч, Враца, Видин, Стара Загора, Бургас и всички други да цедират задълженията си към ББР, която да се разплати с кредиторите, а пък Правителството с поредни ПМС да върне парите вместо тях? Ако за ВМА може, защо да не може за другите? Те поне са предприятия, за разлика от нея.
Има-няма 700-800 милиона към днешна дата, Правителството бълха го ухапала. След няколко години, като се натрупат новите дългове операцията ще се повтори. Ако питат от Европейската комисия защо давате държавни помощи, кажете, че това си е между банката и предприятията. Хитро нали?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up