Вторник, Юни 02, 2020

mbal-sofМБАЛ „Света София” e първата в България болница, която вече предлага услугата ''видео жестов превод'' на пациенти с увреден слух.
Така всеки пациент с увреда на слуха, ще има директен достъп до здравна информация, предоставяна от медицинския персонал на лечебното заведение. Това става възможно благодарение на модерните технологии, чрез които може да се направи жестомимичен превод, съобщиха от болницата.
Новата услуга е изградена в партньорство с „ТоталКей" и Фондация „Заслушай се".

Мястото за контакт е обозначено със специален стикер на регистратурата на болницата. Проведено е обучение с реални демонстрации за обслужване на граждани с увреден слух, чрез ползване на онлайн платформата за видео жестов превод.
Предстои включване в онлайн мрежата и на ДКЦ „Св.София”- Люлин. 
Д-р Михаил Зортев – прокурист на МБАЛ '' Св. София'', разясни при представянето на проекта, че благодарение на модерните технологии става възможно  да се направи жестомимичен превод в реално време.
" Щастливи сме, че МБАЛ „Св. София” е първата в страната, която се грижи за нас. Само хората с увреден слух знаят и разбират нашите проблеми. Те са невидими за другите хора'', коментира Севдалина Джонгарска, директор на училището за деца с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев" в София.
В България по неофициални данни има приблизително 120 000 души с различна степен на увреждане на слуха, от които около 25 000 човека ползват като основно средство за общуване български жестов език. Източник dnes.bg 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up