Сряда, Септември 23, 2020

БИван Димитров от Български пациентски форум и д-р Николай Болтаджиев - председател на Националното сдружение на частните болници коментираха в студиото на еМисия България по Телевизия BiT за неслучилите се реформи и скандали в българското здравеопазване. Бюджетът на НЗОК вече влиза за гласуване в Народното събрание, но до широката публика достигнаха само крайните цифри. В преходните и заключителни разпоредби обаче има доста притеснителни текстове, заради които тежки ракови заболявания ще останат без лечение.

За последните 27 г. 22-ма души са заемали поста министър на здравеопазването и защо точна тази позиция се оказва толкова “ветровита” коментира д-р Николай Болтаджиев.
Колективното настроение относно бюджетната рамка е удовлетворително, заявяват все пак от Българския лекарски съюз, които проведоха извънреден управителен съвет във връзка с гласуваното разпределение на рамката за бюджет 2018 на НЗОК. Необходимо е увеличение в средствата за извънболнична помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ, е позицията, която изразиха от съсловната организация.
„За пациентите с онкологични заболявания, на които НЗОК отказва да осигури медикаменти, има два варианта: ако имат възможност да си хващат куфарите и да отиват в чужбина и да бъдат лекувани като европейски граждани. А другата е с бавни темпове да отиваме към гробищата и да си запазваме парцели. Не е все едно да ви кажат, че няма аналгин и ще пиете нещо друго. Тези лекарства са за хора с тежки хронични заболявания или нелечими болести“, каза Иван Димитров.
Доктор Болтаджиев допълни информация по темите за бюджета на НЗОК за догодина.

„За чиновниците от касата е по-лесно да направят едни рестрикции и да запазят статуквото от тази година за догодина. Вместо да се направят реформи в системата – положителни и за пациентите, и за лечебните заведения“, заяви председателят на Националното сдружение на частните болници.
Повече подробности вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up