Събота, Септември 26, 2020

diabetМедицинският персонал в училищата и детските градини, в които има деца с диабет, ще бъде обучен от детските ендокринолози в университетската болница „Св. Марина” във Варна. Това ще бъде записано в писмо с препоръка до всички учебни заведения в града, информират от БНР. Причината е, че медицинските сестри масово отказват да помагат на децата да си сложат инсулин или да си измерят кръвната захар. Манипулациите отнемат по-малко от минута, изискват елементарни аритметични действия и натискането на няколко копчета.
За проблема разказа Иво Кралев, който е родител на 7-годишната Лора. Детето вече трета година е с диабет, а от 5-годишна се е налагало сама да мери кръвната си захар и да преценява колко инсулин да си поставя заради отказ на медицинския персонал в градината да ѝ съдействат.

„В момента децата в училищна възраст с диабет във Варна са около 80. Двойно повече са в областта“, каза д-р Росица Стойчева.
Според нея община Варна работи вече трета година по пилотен проект за обучение на медицинския персонал в морския град. На практика ситуацията тук е в пъти по-добра от останалите области в страната. В София например, децата с диабет в предучилищна възраст, се сегрегират в две детски градини.
Промени в Закона за здравето от началото на годината предвиждат медицинския персонал в учебните заведения да поемат грижата за децата с хронични заболявания, сред които е и диабета. Тъй като наредбата, която определя задълженията на сестрите и лекарите все още не е приета, голяма част от тях отказват както да измерят кръвната захар на децата, ако се налага, или да им поставят инсулин. Така част от родителите се налага да напуснат работа и да стоят неотлъчно до децата си, за да им съдействат.
Казусът не засяга само децата с диабет, а и всички останали с хронични заболявания, а в списъка влизат още астма, алергии и пр.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up