Петък, Август 14, 2020

Milka VasilevaОт бюджета за здравеопазване ще зависи дали ще се стигне до национална стачка. Медицински сестри, акушерки и фелдшери заплашват, че ако не получат повече пари догодина, протестите им ще парализират системата, съобщават от Nova TV.
От 25 години Нина Ганчева е напълно отдадена на грижите за болните. Казва, че работата като медицинска сестра дава много, но и взима. Недостигът на медицински сестри все повече се задълбочава, а колкото по-малко стават, толкова по-пренебрегнати се чувстват.

„Не стига не само уважението, но и заплатата в края на месеца“, признава старшата сестра и допълва, че спрямо трудът, който полагат, и грижите, е обидно за медицинските сестри.
От 10 години Асоциацията на професионалистите по здравни грижи се бори за достойни възнаграждения на медицински сестри, акушерки, фелдшери и рехабилитатори. Търпението им обаче вече се е изчерпало и са готови за национална стачка.
„Това означава, че в операционните няма да има сестри, че в родилните зали няма да има акушерки, че в извънболничната помощ няма да има фелдшери, особено в спешната помощ. Това е достатъчно да се случи само за 2 часа, системата за здравеопазване ще бъде парализирана“, заяви Милка Василева.
Целта не била пациентите да останат без медицинска грижа, а властимащите най-накрая да обърнат внимание на съсловието. Затова и изпращат писмо до тях, в което поставят исканията си.
„Повече така не може. Не можем да работим за мизерни заплати, не можем да спасяваме здравната система, работейки на две и три места. Не можем повече да ходим болни на работа“, категорична е Милка Василева.
Исканията на лекарите пък са да има повече пари за първична и специализирана извънболнична помощ.
„Да изнесем дейности от болнична в извънболнична помощ. Естествено е, че всичко това нещо трябва да бъде покрито с финансов ресурс“, обясни д-р Венцислав Грозев.
А според изчисленията на Лекарския съюз и общопрактикуващите лекари са нужни около 25 милиона повече, а не 200 000, каквито са намеренията. Ако Надзорният съвет на Здравната каса не преразгледа парите за извънболнична помощ, Лекарския съюз вероятно няма да подпише рамковия договор за догодина.
Вижте подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up