Събота, Юли 11, 2020

boltadjМястото на държавата е в профилактиката, а лечението и как се извършва е медицинското изкуство, което трябва да се стимулира. В момента посоката е обърната и лекарите лекуват хартии и документи. Това заяви д-р Николай Болтаджиев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.


Финансова стабилност в момента няма, подчерта гостът. "За нея само се говори и то от години и се гони чрез лимити и погрешна политика.  Българската здравна система е свръхадминистрирана и излишно оскъпена. А точно свободната конкуренция в системата може да понижи цените и да повиши качеството".
"Здравната система се нуждае от дерегулация, намаляване на административния натиск и стимулиране на конкуренцията. Трябва да се върви повече към създаване на устойчиви правила, вместо да има ежедневно сменяне на нормативната база, защото системата се нуждае от свободна и честна конкуренция".
Не на последно място усилията трябва да се насочат към общественото здраве, "защото от години всеки министър брои болници, брои пациенти, брои легла, а това не е негова работа", каза още д-р Болтаджиев. "Здравната политика е насочена към общественото здраве - към профилактика, към всички дейности с неделим ефект, които касаят всички граждани. Лечението на всички граждани е стопанска дейност, която се подчинява на съвсем други закономерности. Колкото повече се администрира, толкова по-лошо за нея".

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up