Събота, Януари 16, 2021

От 1 октомври всеки лекар, работещ в извънболничната помощ трябва да има собствен електронен подпис. До сега НЗОК изискваше nhifелектронен подпис само от лечебното заведение-юридическо лице, но не и от лекарите, работещи в него. Последните вече ще трябва да се подписват също, като физически лица. Няколко хиляди лекари ще се бръкнат за по 40 лева за електронен подпис.


Не е ясно какво цели с това ново изискване НЗОК. Тя например няма договор с отделните лекари от едно ДКЦ, а само с търговското дружество. Лекарите в това ДКЦ са наети на трудов договор и по силата на Търговския закон се представляват от Управителя. Дейността на самото търговско дружество е цялостна и неделима. Приходите от дейността са общи и се разпределят съгласно приетите правила и условията на сключените с работниците договори.
Каква работа има НЗОК да се бърка в тези отношения и има ли изобщо законово основание за това? Какво например би станало в хипотезата, че един или повече лекари откажат да подпишат отчета, защото например не им харесва шефа? НЗОК няма да плати на лечебното заведение, но такава ще ощети всички работещи в него, а не само недоволните, а те освен това не са само лекари.   
От друга страна лекарите в ДКЦ предоставят електронния си подпис, който е на физическо лице, на Управителя на дружеството за да завери отчетите. Това създава условия за злоупотреба от недобросъвестни лица.
Целта на електронните отчети поначало бе да улесни лекарите и да премахне ежемесечните опашки пред РЗОК за предаване на отчети. До днес електронните отчети, наистина улесняваха. От утре ще създадат нови проблеми.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up